lördag 24 oktober 2009

Det blir en härligt lat helg.......

Härligt, en helg med bara en enda inplanerad aktivitet................Jockes första handbollsmatch i morgoneftermiddag. Annars ska vi bara ta dagen som den kommer. I går kväll åt vi fondue först med kött och till avslutning chokladfondue. Det är så gott. Men vår fonduegryta har nog sett sina bästa dagar och det är lite läskigt med den öppna lågan så jag funderar på att köpa en ny elektrisk. Inte så mysigt men det känns mycket säkrare.

En ny matta i skogen................massor av löv har trillat ned nu. I trädgården också, men vi räfsar inte upp löv. Nej, det får ligga och göra nytta tills våren kommer............
Här ser ni hur skidspåret är färdigröjt. Ester inspekterar och jag tror hon godkände det. Nu fattas det bara snö....................och då går vi förstås inte i skidspåret utan väljer någon annan väg!

En doft av nybakat känner man när man kommer ut i trädgården. Katsuran som ser rätt eländig ut nu har en alldeles underbar höstdoft. Grannarna undrar nog vad man sysslar med när man står och sniffar på ett visset träd...................men de börjar väl bli härdade......
Nej, nu kurrar magen och "kaffetarmen"......................ha en härlig helg bloggvänner "wherever you are"........

Musikfoto: Afrika

Afrika...............hmm, ja jag tar det första som poppar upp i huvudet, man har ju en massa barn.......så mitt bidrag blir det här........

Bilden är en detalj från ena sonens rum. Han ville ha ett "djungelrum" och det här är hans fondvägg! På de andra väggarna finns en "lejonfärgad" tapet. Även lakan och textiler matchas in i Afrikastilen. Mitt musikval blir det här.......................lite barnsligt kanske och inte så "svårt", men den här filmen har älskats av alla mina barn och jag minns såväl när jag och äldste killen var på bio på den första filmen............tiden går.......


Kika in hos Rajson och se och lyssna på fler bidrag.......

fredag 23 oktober 2009

ABC-tema runda 2: bokstaven E


Mitt E det står för ELDKLOT för vad annat kan man kalla solen. Här är bilder ifrån den fantastiska solnedgången i Zadar, Kroatien. Alfred Hitchcock tyckte det var världens vackraste solnedgång och jag kan bara instämma. Åtminstone är det den vackraste jag nånsin sett. På kvällarna samlas människor nere vid havet.....

.....för att följa skådespelet och för att lyssna till de märkliga "sjöorglarna (sea organs). De är inbyggda i piren och ger märkliga ljud ifrån sig med hjälp av vågorna. Låter det märkligt och ni blir nyfikna så kan ni titta och lyssna på Youtube-klippet!MEN idag när det är E måste jag ju göra ett undantag från mitt "resor och utflykter-tema". Jag måste ju såklart ha med min hund ESTER.

Ester är av rasen "svart terrier", den kallades förr rysk svart terrier. På första bilden är hon 9 veckor. Svart terrier är en ras som Stalin "beordrade"fram. Han vill nämligen inte ha tyska hundar i militären utan han ville ha en egen ras. Svart terrier är framavlad från Riesenschnauzer, Rottweiler och Airdaleterrier. Man ville ha en start, uthållig och köldtålig hund. Rasen är inte så vanlig och i Sverige finns ca 100 st.


Här är hon! Mina fina ryska KGB-hund Ester! En lugn och fin hund, som är nöjd om någon kliar henne och som följer mig som en skugga. Mammas lilla flicka!

Svart terrier är ju framtagen för att bevaka och det märker man. Hon har koll på det mesta. Men hon skäller inte så mycket (skönt) och talar bara om med sitt kroppsspråk att "nu är det något på gång".
Ha en fin vecka alla bloggvänner!

torsdag 22 oktober 2009

Hur mycket får en studentmössa kosta egentligen?

Sonen kom hem för ett tag sedan och berättade att de provat ut sina studentmössor. I nästa andetag meddelande han priset......873 kronor!!!! Jag började förstås ifrågasätta priset och han berättade att hans var en av de billigaste........nån hade köpt en för 1300.

Vi fick hem ordererkännandet häromdagen och det var en del "lull-lull" beställt, men inga mängder. Tog bort en del som vi inte tyckte var nödvändigt så nu kostar den "bara" 675:-.
Fortfarande alldeles orimligt mycket tycker jag, men det är klart att han ska få ha en studentmössa...............sen är det ju balen och allt annat...............Måste tillägga att när äldste sonen tog studenten 08 så kostade mössan ca 350:-. Det känns väl mer rimligt, men är fortfarande rätt dyrt................Nä, man undrar ju lite hur mycket de tjänar de här företagen och inte är det billigt att vara förälder. Den enda man kan vara glad över är väl att man inte har döttrar som ska ha långklänning, sminkning och sånt inför balen...........och en annat "outfit" till examensdagen. J han får ha samma kostym..........

Så var det torsdag och nästan slut på veckan. Makens arbetsplats kör med 4-dagars vecka fram till jul, så vår helg börjar i kväll. Barnen har ju förstås skola i morgon, men sen är det höstlöv. Skönt!

Vintergäck, visst blir man glad på våren när de tittar fram! Som små solar. Jag har satt massor med vintergäck och jag hoppas de sprider sig mycket så jag får en "vintergäcksmatta".
Här är en annan glädjespridare - blåsippan! Jag har den stora lyckan att jag har vilda blommor i trädgården, bland annat blåsippor. Det är en av fördelarna att bo vid skogen!

Nej, nu är det dags för frukost, morgonkaffe, morgontidning och sen blir det promenad med Ester. Hon har brutit av en klo, stackarn. Ser inte kul ut, men den växer ut igen. Nu har vi klippt bort det som hängde löst och hon verkar inte ha något bekymmer med det. Alltid är det nåt........

Ha en fin torsdag!

Torsdagsfoto: djur

Nej, det blev inte en bild på Ester idag ;-) Utan på ett annat djur, en sommarfavorit i en favoritmiljö.......Det känns lite avlägset nu, men vips så är det vår och sommar igen! Jag lovar!
Fler bidrag finns det hos Birgitta.

onsdag 21 oktober 2009

Ordlös onsdag - kväll


Fler ordlösa bilder hos Akson

tisdag 20 oktober 2009

In i dimman...............

Ja, i morse blev det en dimmig och regnig promenad....................det är väl så det är på hösten! Bara att gilla läget.

Det gula börjar övergå i brunt. Pepparkaksbrunt! Snart är det jul............yippie!
Blommorna i hagen är också bruna................chokladbruna! Mums ;-)


Hundgodis är oftast också brunt och det brukar Ester leta efter. Hittar man inget hundgodis finns det ju oftaste lite annan mumsigt....................som hästskit eller rådjurspluttar!


Aspar växer det mycket häromkring. Idag "snöade jag in" på barken. Vad fin den är!
Tycker visst sniglarna också som här har nåt slags snigelrace...........först till toppen och ned igen.......

"Kom nu då, mamma!", säger Ester..............Ser ni granen framför Ester? Jag leker med tanken att det kunde vara kul att sätta julgransbelysning i den till vintern........man ser den ju från vårt hus och den skulle verkligen lysa upp i skogen.............det blir ju inte en jättelång sladd.......50 m eller nåt?!.................Längst bort i dimman skymtar ni mitt hus.


Hoppas ni får en fin dag. Själv ska jag försöka få färdigt mina torgvantar och så har jag nåt kapitel kvar på "Hypnositören"........så den går nog den här dan också!

Tisdagstema: rättvisa

Denna vecka är det rättvisa som gäller. Rättvisemärkt har jag nog inte tänkt så mycket på när vi har handlat..........det är så mycket annat svanen-märkt, bra miljöval mm. Men visst det är jätteviktigt att tänka på rättvisa varje dag, så i fortsättningen ska jag hålla ögonen öppna!

Så här tolkar jag "rättvisa"............för mig grundar sig all rättvisa på fred. Utan fred ingen rättvisa! Sen är ju sätten att ta sig till det rättvisa samhälle olika och krig är väl inte det bästa.............ja, det finns ju hur mycket som helst att skriva om detta!


När vi semestrar brukar vi försöka "undervisa" barnen. Det är mycket historia när vi åker. Så i år när vi har besökt Berlin och Kroatien så har det pratats mycket om andra världskriget och inbördeskriget i forna Jugoslavien. Vi pratade såklart om Berlinmuren och gick runt mycket där och tittade och vi pratade såklart om förintelsen. Har även besökt ett koncentrationsläger med barnen. Det är viktigt att vi inte glömmer.

I Kroatien bodde vi i en stad som var belägrad under inbördeskriget och det syntes spår ännu............en märklig känsla när man bor i "fredliga" Sverige!
Min bild är från en nedlagd militärbas i Slovenien. Slovenien var det första av de "ex-jugoslaviska" staterna som blev självständigt. Så här är det numera ett militärmuseum. Det är så skönt när saker och ting blir bättre..............
En helt annan rättvisefråga är ju att alla ska få äta sig mätta...............häromdagen blev jag "världsförälder". Har tänkt på det ett tag.............men med 4-barn och bara en som jobbar heltid så är det inte så lätt att få ihop det. Men nu tog jag mig i kragen och "många bäckar små.............."
Vill ni se fler bilder om rättvisa så kika in här.

måndag 19 oktober 2009

Stubbigt och fruset.........

Så var jobbhelgen avklarad. Ryggen klarade sig bra och blir bättre och bättre. Fortsätter det så här så tänkte jag testa ett danspass på Friskis på torsdag.......Efter vinterbesöket förra veckan så är nu hösten tillbaka och idag har jag fotograferat stubbar...........

Det är rätt fascinerande att kolla in stubbar och ser hur naturen tar tillbaka dom.........


Här är det svamparna som tar över i stället för mossa som på de flesta andra stubbar. Ester var förstås med på promenaden och efter ett tag så träffade vi på en annan matte och hund som vi bara brukar hälsa på. Men idag lät vi hundarna bekanta sig med varandra och jösses vad de sprang.............så vi tog sällskap resten av promenaden. Ester är jättetrött efter den långa lekstunden och sover gott under trappan! Den andra hunden heter Dagny...........visst låter det kul "Ester har lekt med Dagny idag"..........låter som två gamla damer på ålderdomshemmet ;-)


En svampig och mossig stubbe! Till sist det frusna........

För visst ser det ut som om eken tagit på sig sina vintersockar! Nej, nu väntar tvätten och disken på mig.................Ha en fin eftermiddag och kväll, så "hörs" vi nån annan dag!

söndag 18 oktober 2009

Fototriss: rost

Rost, det har ju varit högsta mode i trädgårdskretsar ett tag nu. Så det är klart det finns lite rost i min trädgård också.

Behöver väl knappt berätta om makens reaktioner när man kommer hem med nåt rostigt! Har också satt upp en spalje av ett gammalt armeringsnät och hängt gamla rostiga nycklar och glasprismor i.........riktigt läckert!
Fler rostiga bilder hittar ni hos Helena.