torsdag 14 juli 2011

Visingsö och en himla massa blommor.......

Vi har i princip tjatat i 20 år om "att denna sommaren ska vi åka till Visingsö" och i går gjorde vi slag i saken. Jag bor ju inte så långt ifrån och självklart ingick Visingsö i "skolreseschemat" när man var barn. Men annars har jag inte varit här sedan 1985......så det var väl dags igen.
 

Så efter en kort färjetur så kommer man till hamnen på Visingsö. Man skymtar redan här lite historia i form av Visingsborg......en fd. borg som brändes ned av ryssarna 1718. Ja, skulden är väl inte helt klarlagd men det misstänks att de var de ryska krigsfångarna som anlade branden.


Här se ni en liten del av Visingsborg.

Ni vet väl hur Visingsö blev till?

Enligt legenden skapades ön av jätten Vist när han kastade ut en tuva i sjön för att hans fru skulle ha något att kliva på när hon tog sig över Vättern. Vist, som själv bara behövde ett steg för att komma över sjön, står i dag staty med Visingsö i händerna vid E4:an i höjd med Huskvarna och i Huskvarna bor ju alltså jag. Hade det varit min make som slängt ut en tuva i sjön så hade det minsann varit rena skärgården i denna delen av Vättern........


Klart att damerna skulle bada lite och på en ö finns det ju gott om strand och vatten och vi hittade ett avskilt ställe! Lite läskigt med vågorna var det allt. De är vanare vid lugnare sjöar.

Man får lite "havsvibbar" när man är på Visingö och det växte mycket sådana här. Jag kallar dom för "harklöver", men de heter säkert något annat.Riktiga badplatsen (en av dom!)

Tänk vad det är fascinerande med vatten!

Lite mer Visingsöhistoria...........här finns det bland annat ek-odling som anlades för att bygga krigsskepp för väldigt länge sen, mullbärsträd för att främja sidentillverkningen, en rysskyrkogård mm. mm

Rallarros, mjölkört..........kärt barn har många namn!På 1100- och 1200-talen så var ju Visingsö "huvudstad". På Näs slott bodde bland annat Magnus Ladulås (som grundade Jönköping 1284) och ni känner kanske igen Näs slott från "Arn-böckerna" . (Börjar det märkas att jag har gått en guideutbildning för länge sen....;-))

"Slottsherren" som kikar fram är med sina vakter är förstås min egen;-)Näs slottsruin. Den ligger faktiskt rent bokstavligt på ruinens brant, för här är den höga branter ned mot vattnet och det rasar......

Så var vi hemma igen och här blommar det för fullt framför köksfönstret. Alla blommorna i lådorna har jag sått själv *nöjd*. Tänk att det bli sån blomprakt av ett litet frö!
Clair Renaissance-rosen i "rufsrabatten".

Kolla jag har en iris! Fick ju lökar på trädgårdsmässan och de blommar. Så nu ska jag nog köpa några fler......


Älskade "Rhapsody in Blue", som har haft det så kämpigt ett par vintrar, men som till min glädje har överlevt!


Mera rufs!

Å så lite vallmo.........

 

........och här kommer det visst en stjärnflocka. Visst är den alldeles underbar och den kallas ibland för Linne's döttrar.


Det gäller att vissna i stil!

Nu ropar maken att kaffet är klart...................ha det så fint!

söndag 10 juli 2011

"If a man is tired of London, he's tired of life"

eller nåt sånt skrevs en gång av Samuel Johnson och efter en underbar vecka i London tillsammans med mina "smågrabbar" så kan jag bara hålla med.......Tur med vädret hade vi också, det var nästan för bra (riktigt varmt) och det kom bara någon regnskur.

Oj, så  mycket kul var har gjort och så mycket fint vi har sett.......zoo, muséer, madame Tussauds, rundtur med buss och med båt mm.mm...............men man behöver vila sig några dagar när man kommer hem för oj vad det är stimmigt och oj vad man får ont i fötterna................tur att jag köpte tunnelbanekort i alla fall.


Jag ska inte trötta er med att visa alla mina bilder, men ett litet smakprov får ni stå ut med. Här är det utsikt från London Eye, som var en fantastisk upplevelse.


Vi var en sväng vid Buckingham Palace och vakterna kan man ju inte undgå att känna igen! Det var kul att se slottet för man har ju sett det så många gånger på TV.

Jo, den här bron har man ju också sett några gånger...............Tower Bridge förstås.

Vi har "lyxat" riktigt den här veckan, grabbarna och jag. Vi bodde ju i en liten lägenhet, men inte sjutton har jag lagat nån mat. Frukost fixade vi förstås, men sen har det ätit ute varje dag........t.ex Hard Rock Café, som var ett häftigt ställe med trevlig personal och god mat...........och musik förstås.

Här har vi "Londons öga"........häftigt! I byggnaden bredvid ligger London Aquarium som vi också besökte. Jag är så glad att jag hade köpt så mycket biljetter i förväg. Det var smidigt och sparade mycket tid. Dessutom såg jag till att vi var iväg rätt tidigt på morgonen och på det sättet slapp man långa köer.....Trafalgar Square hade en "nedräkningsklocka" inför OS nästa år och jag som är sportnörd tyckte förstås att det var häftigt. Passade förstås på att köpa lite OS-souvenirer också.....

Trädgårdsbesök? Nej, det blev det inga, men jag fick mitt lystmäte i alla Londons parker.................Regent's Park var nog den finaste när det gällde blommor.................och så träffade jag förstås på Robbie Williams...........även om det nu bara var en vaxkopia;-)

Trädgården mådde bra och hade klarat sig med makens ömma vård. Pelargonerna inne hade väl fått lite väl mycket omsorg, men de torkar nog upp........

Givetvis gick jag en runda i trädgården när jag kom hem, dvs efter att jag hälsat på hundarna, vilket tog en stund.

Håller på att fota lite trädgårdbilder, så det kommer senare i veckan.