lördag 2 januari 2010

Det började kyligt......

det nya året! Som så många andra var vi ute och tog en lång promenad i det härliga, kalla vintervädret på årets första dag.

Ester gillar ju det här kalla, snöiga. Det ligger väl i hennes ryska gener.....Själv är jag ju ingen vinterälskare som ni kanske vet, men ska det vara vinter så ska den vara så här. Det där gråa och regniga hoppar jag gärna över.
Ser ni kyrkan där bland alla snöiga träd? Det är Hakarps kyrka, min "hemkyrka". Här är två av barnen döpta och här har jag tillbringat många stunder med skolans adventsfirande och skolavslutningar. Det var förstås på den tiden när man fick vara i kyrkan med skolan. Det är ju slut på det nu här i kommunen..........

Minsann hittar man inte vackra blommor i vinterkylan också! Idag får vi lite mer snö och det är grått, men fortfarande riktigt kallt. Får väl se om Vättern har lagt sig nu. Den ska "ryka" tre gånger innan det kan bli ett istäcke. Jag är väl lite kluven till det där med is på Vättern. Å ena sidan blir det inte lika rå luft i stan och det är ju skönt. Å andra sidan blir våren så sen och det dröjer länge innan det blir badvänlig temperatur........Jaja, det är ju inte mycket jag kan göra åt det! Bara att "gilla läget" som det så populärt heter.

En hälsning till Manitou om du läser detta! Hittar inte dina bloggar här eller på TB.......du kan väl maila mig om du har någon "privat" mailadress......

Ha nu en fin dag i kylan. Själv ska jag åka och fylla på kylskåpet. Jag hade glömt att köpa middagsmat till igår och alla affärer var stängda såklart. Så det fick bli pizza...........vilket inte var så dumt!


torsdag 31 december 2009

Frusna nyårshälsningar...

till alla mina bloggvänner! En märklig känsla är det när man går ut idag..............det känns som om det regnar fast det är riktigt kallt. Ett fruset hjärta hittade jag att skicka till Er.........


......fast egentligen är det en frusen cykelsadel! Lill-killen envisas med att cykla till skolan hela året (han tränar ju mountainbike så det är väl okey då.....).
Champagnen står på kylning. För att citera Winston Churchill.........."Champagne ska vara kall, torr och gratis" och det är vår i år. C har fått flaskan som julklapp från en leverantör!

Maten är på G. Har gjort chokladfondanterna och ställt in i frysen. Sen ska de tas direkt från frysen och gräddas i 10 minuter och så ska de bara krämiga inuti och bakta utanpå.........hmm, får se hur det blir. Det är första gången jag gör det nämligen. De ska serveras med frukt och hallonsås (halloncoulis heter det visst på fint kockspråk!). Dagen till ära så har lill-killen bestämt att det ska strös silverkulor över alltihop!
Snart ska jag lägga fläskfilén i marinad och så ska jag koka potatismos. Den ska sedan blandas med basilika och parmesan och spritsas ut till "toppar" och så ska den gratineras innan servering. Alltså kan den också förberedas i förväg. Sån mat gillar jag!
Förrätten kan också förberedas. Det blir en liten "italiensk tallrik" med lite olika skinkor och korv, oliver och ost. Festen kan börja!

En särskild hälsning vill jag ge till Manitou...........TB-bloggen kommer jag inte åt och Blogspot-bloggen hittar jag inte, men jag får dina rara "anonyma" kommentarer! Mailadressen jag har är ju till ditt jobb.


Ännu en gång

GOTT NYTT ÅR OCH KRAM TILL ER ALLA

tisdag 29 december 2009

Liten tillbakablick på året som gått......

Usch, vad man glömmer fort........jag kan inte minnas om vi hade snöigt på nyår, men sen kom det i alla fall och vi fick njuta av det vackra vita guldet!

Men som trädgårdstok längtar man förstås till de första penséerna.......
..........och i år hade jag en massa spännande julrosor att vänta på och de var väl värda väntan!

Sen kom sommaren............aldrig blir den väl så varm och solig som man önskar, men lite fick vi njuta här hemma. Honungsrosen är alltid en njutningsfull syn och den har en alldeles underbar doft!
Lite nykomlingar på rosfronten har jag planterat och i år blommade Louise Bugnet för första gången. Frågan är om inte knopparna är ännu vackrare än blomman.......


Jag planterade ju också några spännande rudbeckior och de blommade alla tre. Nu hoppas jag på ännu fler blommor 2010!

Nu ska vi se...........den rosa vill jag minnas heter Pink Double Delight

....och den här vet jag alldeles bestämt att den heter Green Envy. Älskar den!

Den häftiga Coconut Lime blev också en ny älskling!


Så kom vi iväg på Europasemester igen................efter Sverige-semester 08. Älskar att resa ut och se oss omkring och besöka alla spännande platser. I år var det först Berlin som stod på vår lista. Åh, vilken stad! Vill absolut åka tillbaka dit!

Salzburg var också mycket vackert! Ligger ju för övrigt nära mina älskade alper, vilket är ett stort plus!


Så blev det en vecka i Kroatien i staden Zadar. Kroatien var också en mycket positiv upplevelse med spännande och lite otäck historia.

Hemma igen och T åkte på språkresa till England. Alldeles själv! Lycklig och glad kom han hem igen och sen var det skolstart.........
Vackra höstfärger fick vi njuta av i år också...................sen tog "det stora grå" över.....


Några få gånger smällde det dock till och vi fick njuta av lite vackra frostiga växter!


Sen kom vintern (se bild 1) och så fick då tomten en vit jul (och vi också!)


Nu ser jag framemot nästa år. Nyårshelgen är ingen stor grej för mig. Vi brukar fira med makens syster med familj. Äta lite extra gott och smälla lite raketer och sitta och prata. Sådär lite lagom alltså.
Efter nyår brukar julgrejorna åka ned fortare än kvickt! Jag kan ta ned dom på nyårsdagen, men maken brukar bromsa lite........
Nej, nu vill jag börja så och så vill jag köpa lite fräscha krukväxter och kanske en bukett tulpaner......fast jag får väl utrusta mig med lite tålamod!
Ha en bra kväll!

måndag 28 december 2009

Det nya året har börjat.........

TRÄDGÅRDSÅRET alltså! För igår gick det iväg en lååååång beställning till Impecta

I år kommer krukor och lådor att gå i vitt, lila och en stänk av limegrönt. Här är några av de fröer jag beställt. Jag har lånat samtliga bilder från IMPECTA, som har en alldeles underbar hemsida för en trädgårdstok som jag.

En petunia som heter Ultra Blue Vein. Mina gamla trädgårdsvänner blir kanske förvånade för jag har sagt att jag inte ska ha petunia igen. Dom är fina med ack så kladdiga att rensa! Så förra året var det "petuniafritt" hos mig. Oj, vad jag saknade deras härliga blomprakt. Den här petunian tänkte jag mig ihop med Heliotrop (blålila med underbar godisdoft), vit petunia och limegrön tobak.
Kanske blir de också någon sån här nedpetad ihop med ovanstående. Detta är en phacelia som heter California Cassidony. Mer som beställts i lila-blå temat är två olika verbenor Polaris och verbena bonariensis.

Lite nya rosenskäror hade det kommit. Den här heter Double Click Snow Puff. Visst är den härlig. Har ju kvar lite frö av rosenskära sedan förra året också. Dom är så tacksamma och det finns så många fina sorter........................


....som den här som också beställdes, Cosimo Collarette. Vad jag längtar!

Slingerväxter måste jag förstås ha också. Luktärter har jag gett upp. De trivs inte hos mig eller med mig! Jag vet inte vad jag gör för fel :-(. Så det får bli blomman för dagen och några vindor som får slingra i år. Den här sorten heter Milky Way. Ni ser att den passar in i mitt "kruktema" eller hur...........Denna i min stora zinkbalja ihop med nåt lila....................mmm, kan bli bra!
Jag beställde också lite olika tomater och gurkor. Man andra grönsaker hoppar jag över i år. Dessutom beställde jag frö från tagetes, vilket säkert också kan förvåna mina trädgårdsvänner. Jag är en "känd tageteshatare" ;-) MEN man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Det finns en vit tagetes och den tänkte jag ha vid mina rosor. För tagetes gillas inte av löss nämligen......så det bli lite biologisk bekämpning. Mer som beställdes var aster, phlox och rudbeckia. Ja, ni lär väl få se bilder här eller kanske rent av på trädgårdsbloggen om den blir nån ordning på igen.......

Idag ska jag klippa mina vindruvsrankor! Jag måste komma ihåg det även om det är svårt att få riktig inspiration när snön vräker ned. Men vindruvsrankorna måste klippas innan nyår annars savar de så när det börjar våras. Det misstaget vill jag inte göra om igen.......
Nähä, tänk om jag skulle ta tag i livet och ställa mig i duschen.........det är skönt när alla har lov och alla tar det lilla lugna......
Ha en fin fortsättning på veckan!