lördag 19 september 2009

Inte vet jag om man blir så mycket klokare.......

Här följer mitt sista inlägg i "skolgårdsserien" som jag haft den här veckan. Nu är jag trött på det här...................
Hittade djupt ner i "cyberspace-arkivet" en "artikel" från Svensk författningssamling. Där stod det "att skolan och skolgården är till för skolans personal och eleverna". I princip innebär detta alltså att man som förälder inte har laglig rätt att åka till skolan och lämna gympapåse och sånt....................det hade ni inte en aning om eller hur?! Det stod alltså i "artikeln" att man bara för att man har barn i skolan inte har rätt att vistas på skolan eller skolgården!! (Nu tillämpas ju den här lagen i regel inte....................men den finns!)

(Näva "Ballerina")

I ordningsföreskrifterna för kommunerna (dom jag har tittat på alltså) där står det att skolan är en "offentlig plats". Men enligt min kommun ska man alltså inte ha rätt att promenera på en skolgård så länge skola är öppen.............KRÅNGEL-SVERIGE!

Lagen om att skolan inte är "öppen för allmänheten" är förstås för att inga "skummisar", olämpliga politiska partier och liknande ska kunna hålla till på skolan. Det är väl bra med det, för inte vill man utsätta sina älsklingar för nåt sånt. Om nu däremot "skummisarna" står utanför staketet ..................vad är det då som gäller...........

Min slutliga tolkning av det hela är så här...............................Då min kommun hävdar att jag inte har rätt att gå över skolgården när skolan är öppen så betyder det

A. att jag 7.50 (om skolan börjar 8.00) kan gå över skolgården med min hund i koppel. En skolgård full av barn som väntar på att få gå in.

B. att jag 8.05 INTE kan gå över en folktom skolgård med min hund i koppel............

Eller hur ska man annars tolka alla konstiga svar som jag har fått. Pälsdjursförbud till exempel. Har full respekt för alla som har allergi (och det är ju därför jag inte går på skolgården när den är full med barn!), men ärligt talat..................det börjar väl bli lite löjligt det här. Sen undrar man ju hur man gör med alla katter som springer på skolgården..........finns förövrigt en som barnen kallar "skolkatten" för hon är alltid där!


(Aster)
Nä, nu lägger jag ned den här "fighten" men jag bevarar den i mitt minne. Kommer säkert att komma tillfälle när min och andra föräldrar hjälp efterfrågas...........med till exempel nattvandring på skolgård för att skrämma vandaler ("och ta gärna med hund")....
Slutligen om någon av er jobbar inom skolan. Det finns hur många underbara lärare och personal som helst, så ingen skugga faller över er.
Jag tror jag /vi har haft lite otur med skolledningen häruppe. Två av min barns lärare har plötsligt "gått i pension" och sen får man höra att de mer eller mindre tvingats till det av rektorn. I det här rektorsområdet är man tydligen inte välkommen som lärare om man är över 55 eller utbildar enligt den gamla modellen.
Tilläggas ska väl att dessa två lärare fått klagomål från några föräldrar, men alla vi andra som var mycket nöjda med dessa lärare (och det var våra barn också) vi fick aldrig chansen att komma till tals........................."som ni förstår kan jag inte diskutera personalfrågor med föräldrarna"....................... I just det här "fallet" har jag inte blandat i rektorn men jag kan väl tänka mig att hennes inställning påverkar personalen.

Förresten måste jag dra en "konstig händelse" till. När min son, som snart fyller 18, gick i ettan så blev vi kallade till skolläkaren! Bara min son alltså! Läraren hade kallat dit läkare för att "det måste vara något fel med honom" (ja, detta sa hon till oss!!). När vi kommer till läkare så undrade han vad vi hade för problem eftersom vi önskat läkarbesök...............VI, sa jag.............det var ju läraren som tyckte min son var konstig! Läkaren bara tittade på mig och skakade på huvudet. Finns inget fel på min son..............jag gick till och med så långt att barnhabiliteringen fick "utreda" honom. Inget "onormalt" påträffades. Han har lite svårt med koordination (vilken kille har inte det!!) och var lite sen..............det var allt. Sen har han ju aldrig varit speciellt intresserad av skolan, men han skolkar ALDRIG och han visar alltid upp ett glatt humör. Så rent socialt finns det inga klagomål på honom från någon annan lärare under alla år...........det "andra" det är ju som det är med det. Alla kan ju inte vara "pluggisar" eller hur?!


(En tvestjärt med bra smak!)

Idag ska barnen, hunden och jag ta en promenad ner till marknaden i stan! JA, vi ska självklart gå genom skolgården och "spara" tid och väg! För idag är ju skolan stängd eller hur? Får väl bara vara försiktig så att Ester inte tappar några hundhår när vi går där..........

Det var mycket "svammel" från mig idag. Om någon orkat läsa ända hit så önskar jag er alla en riktigt härlig helg och så ett speciellt tack till dig Gittan, om du läser detta. Gittan tipsade mig om en ryggövning och den gör jag nu...............mycket smärtsamt, men jag tror faktiskt det hjälper för när man hållt på en stund så har rörligheten ökat markant! Tack!

Musikfoto: dans

Idag blir det en dans som vi lärde oss för några år sedan i på en camping i Italien. Den dansades alltid vid "balle di gruppo"...........som väl måste betyda gruppdans..........Jag gillar "latinomusik", men någon stor dansare är jag inte. Dansbilder var det ont om i arkivet.............trandansen passar väl inte riktigt in på denna låten :-p . Kanske är det någon mer som dansat till den här..................inte världens mest avancerade dans kanske, men en varm sommar är det väl ungefär vad man klarar av.............
Givetvis var också lill-killen med och dansade "balle di gruppo" med stor koncentration som synes.

Idag blir det inte mycket dansande här i huset..........åtminstone inte av mig, för ännu är inte ryggen bättre. Men det kanske skulle hjälpa med en dans??! Eventuellt blir det en promenad ner till stan. Det är marknad idag och lill-killen har visst spanat in någor keps han vill ha. En "hiphop-keps" tydligen så det kanske blir lite dans av honom i eftermiddag!

Fler musikfotobidrag finns det här.

fredag 18 september 2009

Har fått mitt svar.......

från kommunen! Först blev det att det inte gick att gå på skolgården för det var pälsdjursförbud! Ok, jag accepterar det, men var finns den informationen....................inte på kommunens hemsida och inte på skolans! Dessutom måste det väl vara värre ut allergisynpunkt att barnen sitter i samma klassrum som barn med pälsdjurshår på kläderna.............än att när jag under ca 1 minut korsar en barntom skolgård!

Jag gav mig ju inte utan ifrågasatte ju svaret lite och undrade dessutom över uttrycket "allmän plats". Enligt hundföreskrifter får hund medföras på allmän plats om den är kopplad...........

"Får man eller får man inte gå över en skolgård, med eller utan hund?". Fick bara ett kort svar att "är skolan öppen är det förbjudet att gå över skolgården!" Alltså även utan hund! Jaja, vi kommer väl inte mycket längre....................men jag måste ju få sista ordet förstås :-)

Så jag mailade tillbaka att "det kanske vore på sin plats att uppdatera kommunens hemsidor med den informationen och dessutom uppdatera hundföreskrifterna!!".

(ser ni gubben i stubben?)

Sen undrar jag ju egentligen om man har laglig rätt att neka någon att gå över en skolgård...........eller om han bara körde med det.................kanske någon som vet?!


Som jag skrev igår..............man är väldigt bra att ha när det ska kokas kaffe, skjutsas till lägerskolor, hjälpa till med olika aktiviteter eller vakta skolor mot vandaler på helgkvällar! Men promenera över en skolgård ..............det får man tydligen inte!

Gissa om jag kommer att driva detta till sin spets................våga bara fråga mig om hjälp med något................Ja, ni tycker kanske jag är långsint, men så som vi bemöttes igår så kan man inte bli annat!

Slutligen.......................sen undrar kommunen varför man väljer friskolor till sina barn!!!

(en gubbe till kikar fram med en jättenäsa!)

Trevlig helg!

Fredagsfärg: Röd och turkos

Jag visste, att jag nån gång skulle få användning av den här bilden! Fotad på skärgårdsturen i Kroatien i somras. Röd och turkos.............det var en svår kombination! Fler fredagsfärger finns det här.

Idag blir det en lugn dag. Den vanliga morgonpromenaden med hunden, handla mat och så ska apoteket besökas. Ska kolla om det finns någon superduper salva mot ryggskott! Maken åker bort "i affärer" över helgen så vi får klara oss själva barnen, hunden och jag! Alltid tråkigt när han är borta över helgen tycker jag och denna helg är den första av tre..........

Hoppas ni får en trevlig helg alla bloggvänner!

torsdag 17 september 2009

Ännu en runda i Huskvarna och så blev jag utskälld!

Jag följde sonen till skolan idag igen och passerade som vanligt över skolgården här i närheten. Hade förstås med mig Ester i koppel! En skolgård som vid den tiden är tom. Alla barn är inne i klassrummen. På en stege så stod vaktmästaren och han var riktigt otrevlig mot oss.........tyckte inte det var lämpligt att gå med en hund på skolgården.................men det är ju inga barn ute sa jag................det här är ingen allmän plats fick jag till svar...........Alltså jag blev så irriterad. Ingenstans på kommunens hemsida kan jag hitta något som säger att det är hundförbud på skolgårdar. Där står att det är hundförbud på badplatser och andra områden med "hundförbudskyltar". På andra allmänna platser ska hunden vara kopplad! Vilket nu Ester var!

Jag går inte på skolgården om alla barn är ute. Inte pga. att Ester är farlig, utan för att det finns hundrädda och allergiska människor!

Nu är jag ju som jag är och givetvis så har jag mailat till miljökontoret för att få veta vad som gäller..................gissa om det kommer att skickas ett mail till skolan (om jag nu har rätt, vilket jag tror jag har). Har jag fel så ska jag givetvis rätta mig därefter, men samtidigt så känner jag irritation mot den sure vaktmästaren. Man kan ju faktiskt välja en trevligare ton!!!

Dessutom så blir jag sur, för hej o hå vad det är bra med föräldrar när skolan ska vaktas mot vandaler på helger och nätter, när det ska kokas kaffe till föräldramöten och när det ska skjutsas och hjälpas till på läger och sånt............men gå på skolgården det får man tydligen inte........

Så nu har jag skrivit av mig lite. Åter till promenaden!

Huskvarna är känt för sin "gamla" fabrik. Här har det tillverkats mycket t.ex vapen, spisar, motorcyklar..........Det finns ett museum vid fabriken som innehåller mycket av allt som tillverkats. En riktig nostalgitripp är det att besöka detta häftiga museum. Innan Jocke började skolan så åkte vi varje vecka till något museum och tittade. Väldigt spännande, tyckte både Jocke och jag. Ofta är man lite dålig på att "turista" i sin hembygd!

Det här är Smedbyn. Här höll en gång i tiden vapensmederna till. Det finns en by som heter Stockmakarbyn också och där huserade förstås stockmakarna. Nu för tiden är Smedbyn fyllt av konsthantverk, gallerier och en massa kreativa människor. Ja, smederna var ju förstås också kreativa......I Smedbyn hålls det förstås också en julmarknad på skyltsöndagen varje år. Mysigt!

Gick genom dalen hem och gick över den här äckliga bron. Svajade och knakade gjorde det, men Ester hon gick utan problem över.
Ryggskott har jag så in i sjutton. Försöker röra mig så mycket som möjligt, men några jympapass är förstås inte att tänka på. Är det inte typiskt att det händer nåt sånt här när man kommit igång så bra! Nej, nu ska jag utfodra familjen och så hoppas jag att jag inte tappar något på golvet..................för det är omöjligt att böja sig ned och plocka upp nåt!


Torsdagsfoto: ljuspunkt

Jag tycker det är rätt jobbigt när hösten kommer. Inte för att hösten är så jobbig, däremot vintern som kommer efter.....................En ljuspunkt för mig är alla härliga buketter man kan plocka in. Just nu blommar mina astrar som bäst........ Vilken är din ljuspunkt?
Kolla in andras ljuspunkter här.tisdag 15 september 2009

Tisdagstema: fångad

Min tolkning av fångad är väl rätt bokstavlig...............Jocke skulle absolut prova Esters hundbur! Klart man passade på att fånga honom på bild också :-)
Kolla in fler fångande bilder här.
Ha en fin dag!

måndag 14 september 2009

Crazy Hat Day

I morgon är det Crazy Hat Day i Tobbes skola. (Om nån har missat det så går han i en engelsk skola här i stan och de flesta lärare är engelska eller amerikanska.) Så i helgen har det pysslats lite och här är resultatet, blev lite amerikansk cowboy kombinerat med engelskt te.
Vad tycks? Sonen är helnöjd och det är ju huvudsaken!
Helgen har varit ok, trots ryggskott, men kommer man bara igång så går det. Fast några häftigare aktiviteter har det för inte varit tal om. En runda på stad blev det. Vi brukar ta med Ester och gå på stan för att hon ska få träna på det. Inte kan man bara vara en "skogshund"!

Idag känns det annorlunda i ryggen, så kanske kanske är det på väg bort - "skottet". Nån afrodans vågar jag mig inte på idag i alla fall............det är ju lite surt att missa det, men man får väl tänka sig för litet.

Idag är det blå himmel och vindstilla äntligen. Snart dags för hundpromenad. Hon måste bara vakna först - Ester!

Ha en bra dag!

söndag 13 september 2009

Stafettpinnen briljanta kvinnor!

Hihi, undrar jag om någon tycker jag är briljant!!! Men klart jag plockar upp stafettpinnen från Ulrica och som startat hos Karin och även besökt Christina. Läs gärna deras inlägg........


Alltså hur briljant är jag? Jag bara undrar.........

- jobbar utanför hemmet? Visst.............hela 12,2% tjänst!! En sån karriärskvinna har ni sällan skådat!!

- har förvisso varit hemma med barnen de senaste 13 åren........och när man säger det till någon man inte känner så tror de man har superstädat, fylld frys eller en extremt rik make! Alternativt att man är med i någon konstig religös sekt (4 barn och hemmafru!) Inget av detta stämmer in på mig!

- tycker faktiskt det är skitjobbigt när barnen har läxan "läs en kvart om dagen......"

- tycker det är rätt trist med hemarbete överhuvudtaget! Fast jag sköter ju 95% är det. Stryker till exempel min mans skjortor!! Varför inte?!! Han sköter ju min bil (något som jag aldrig skulle vilja göra själv.........fy så tråkigt!)

- tränar gör jag rätt mycket faktiskt, men rund och go det är jag ändå. För mat och kakor är alldeles för gott!

- jag är faktiskt väldigt allmänbildad och vinner alltid när vi spelar TP!! Jag kan väldigt mycket om onödiga saker som författare och konstnärer och sånt (tycker min man!!). Typiskt humanist, säger han i nästa andetag.....

- är intresserad av språk: engelska älskar jag att prata! Tyska förstår jag bra, men slipper helst prata. Franska har jag läst och kan väl göra mig förstådd, om man inte pratar för fort för då begriper jag ingenting. Italienska har jag snappat upp på våra semesterresor och det önskar jag att jag kunde jättebra! Ett underbart språk och så har jag visst läst latin i två år, men det är väl preskiberat (stavas det så?)........

- jag är faktiskt väldigt blyg fastän ingen tror det................är väl bra på att luras då!

- har inte det minsta problem med att sitta en hel dag och läsa en bok, sitta vid datorn eller pilla med blommorna - även om tvätten och disken ligger/står i högar!

- inser att jag egentligen skulle kunnat fortsätta plugga efter gymnasiet om jag hade vetat vad jag ville bli.................nu vet jag, nu när jag har blivit stor! Skulle förstås utbildat mig inom trädgård! Fanns det bara en utbildning inom rimligt avstånd så skulle jag inte tveka..............men att vara borta hela veckorna och plugga skulle inte fungera för mig!

- är nog rätt fåfäng.....................står hellre och kisar när jag ska läsa nåt i affären än sätter på mig glasögon.......men jag kan numera åka och handla mat utan att ha sminkat mig!!

- beundrar alla duktiga kvinnor som bollar med karriär och familj och verkar klara det galant! Själv skulle jag nog inte fixa det....................för då skulle jag ju aldrig ha tid att göra det jag gillar.............läsa, trädgården, träna, vara med hunden.............och hjälpa barnen med läxorna..........jösses vad läxor som har kollats och hjälpts till med genom åren.........men något måste väl ha blivit rätt, för äldste sonen går nu på universitetet!!

- men stolt är jag för jag betalade sonens språkresa med egna pengar!! Jobbade extra i julas!!

- stolt för att mina barn är hela och rena, glada, kan sina läxor och är omtyckta i skolan!

- stolt för att mitt äktenskap är lyckligt. Jag har själv valt att vara hemma och är inte "tvingad" som många tror..........tack maken för att du låter mig vara hemma!! (Fast han är väl smart nog att inse att han också tjänar på det *ler*)

- förebild för andra? Nja, kanske inte.....................om man inte anser att en förebild är någon som följer sitt hjärta och går mot strömmen...................i så fall är jag kanske en förebild!!

- briljant............hmm, kanske inte i andras ögon, men i mina! Är det inte det viktigaste att vara sann mot sig själv!!

Plocka gärna upp stafettpinnen och berätta om er egen briljans!!

Avslutar med en bild på mitt växthus, som min goa make har byggt åt mig! Om nån nu fortfarande undrar varför jag stryker hans skjortor!!


Fototriss - avlång

Formen avlång ska vi visa denna veckan. Inte helt lätt vid första tanke, men när man ser sig omkring så hittar man massor! Just min triss kan man kanske kalla för min "avlånga morgonritual".................åtminstone om det är en lite speciell dag, annars är det bara de två första bilderna som gäller!
en två

tre


Idag är himlen mörkgrå och så kommer det ner en massa vatten................får se vad vi hittar på! Nåt utflyktsväder är det ju inte precis...................eller gäller de gamla visdomsorden "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"
Annars kan man ju kolla in allas bidrag till Fototriss istället!