fredag 5 juli 2013

Rom del 2 - Colosseum och Forum romanum

Del 2 av Rombesöket fortsätter på Colosseum.

Inte var det mindre mäktigt att se Colosseum, en sån där byggnad som man alltid har känt till på nåt sänt. Här har man lagt på lite golv så man ska få en uppfattning om hur det ser ut.  När arenan använder var det dessutom tak och den var utsmyckad med massor av statyer.


Konstantinbågen precis utanför Colosseum

Man tror att ca 50000 åskådare fick plats i arenan och tänk att alla hade numrerade platser, förutom de förnämaste. Senaten hade till och med namn på sina platser. På bilden över har man lagt stenar så man kan se hur det såg ut. På den ena såg man till och med ett namn. När någon senator slutade så "suddade" man helt enkelt bort han namn och satte dit efterträdarens.
Ett äldre par vi träffade på i Colosseum..............ja, det är förstås maken och jag ;-)

Så var det dags för Forum Romanum, som ligger precis intill Colosseum. Det är det gamla centrumet och här var det pampigt på sin tid, med marmorgator och tempel.


Jag har ju läst humanistisk linje, halvklassisk variant på gymnasiet för "hundra år sedan". Alltså jag läste latin 7 timmar i veckan i två år. Så det var många lektioner som "spenderades" här på Forum. Vi fick lära oss om byggnaderna och se på diabilder (jösses, vad gammal man är....). Det var mäktigt att se allt på riktigt även om det nu bara är en massa stenhögar som maken sa ;-)Blommor och antika ruiner gör sig bra ihop!


De tre vita pelarna tillhörde Castor och Pollux tempel. De är tvillingbröder som omnämns i både grekisk och romersk mytologi och som hade drottning Leda som mamma. Faderskapet är väl lite "omtvistat" men Zeus nämns........jaja, det var rörigt på den tiden med ;-)Det var del 2 och nästa gång kör vi resten.........det blir en trilogi alltså ;-)


onsdag 3 juli 2013

Rom - den eviga staden! Del 1............Vatikanen

Ojoj, var ska man börja..................vi hade 5 underbara dagar i Rom. Så mycket det finns att se. Jag är ingen historienörd, men jag älskar att besöka sådana här historiska platser. Mer än en gång fick jag "ståpäls" under mitt besök i Rom.  Vi kom hit på onsdagen, men när vi kommit till hotellet så softade vi mest efter en tidig resa. Vi åkte hemifrån kl 3 på morgonen.........

Vi bodde på kullen Gianicolo i Trastevere. Fullt med parker och det var historisk mark även här. Här stod de avgörande striderna när Garibaldi såg till att vi fick Italien.
En vidunderlig utsikt hade man.........På torsdagen var vår första "sightseeingdag" och vi gick upp tidigt och gick ned till Vatikanstaten. Vi gick för övrigt hela tiden här i Rom............Här är maken med Peterskyrkan i bakgrunden.


Som sagt "ståpäls"! Wow, vilken känsla att vara här!


Petersskyrkan var så fantastisk...........


.......samtidigt kan man ju inte låta bli att tänka på alla pengar det kostade att bygga, hur många som fick slita ont här och hur folket hade det på den tiden. Inte hade det kunnat byggas idag. Då hade det säkert blivit massdemonstrationer och upprop på Facebook.
Det var en mässa när vi var där också.

Vigvattenskålen, heter det så? Här doppar en katolik fingrarna i vattnet och gör korstecken, när man går in och ur kyrkan.


Här har jag fastnat på bild ihop med schweizergardet.

Efter Peterskyrkan så gick vi vidare mot Vatikanmuséet och Sixtinska kapellet. I Sixtinska kapellet var det både foto- och pratförbud, så några bilder blir det inte därifrån.

Vatikanmuséet har ju inte alltid var ett muséum utan det var påvarnas privata samlingar. Såg man nåt snyggt litet konstverk i provinserna så tog man med sig det hem, vilket ibland var en riktigt företag för allt var inte precis litet!

I ett rum var det bara skulpturer av djur!


Mosaikgolv fanns det gott om! Oftast "nedmonterade" från någon fin romersk villa.


Taken, ja jösses, det här taket är målat!! Helt otroligt.....


Taken i "kart-rummet" var också helt fantastiskt. Kartrummen var intressant. Målade kartor på väggarna från olika provinser i Romarriket. Så detaljerade, så man förstår verkligen vilket jobb det har krävts.


Floden Tibern och Petersskyrkan.

Det kommer mera bilder en annan dag - jag sa ju att jag skulle plåga er med Rombilder ;-)