onsdag 3 juli 2013

Rom - den eviga staden! Del 1............Vatikanen

Ojoj, var ska man börja..................vi hade 5 underbara dagar i Rom. Så mycket det finns att se. Jag är ingen historienörd, men jag älskar att besöka sådana här historiska platser. Mer än en gång fick jag "ståpäls" under mitt besök i Rom.  Vi kom hit på onsdagen, men när vi kommit till hotellet så softade vi mest efter en tidig resa. Vi åkte hemifrån kl 3 på morgonen.........

Vi bodde på kullen Gianicolo i Trastevere. Fullt med parker och det var historisk mark även här. Här stod de avgörande striderna när Garibaldi såg till att vi fick Italien.
En vidunderlig utsikt hade man.........På torsdagen var vår första "sightseeingdag" och vi gick upp tidigt och gick ned till Vatikanstaten. Vi gick för övrigt hela tiden här i Rom............Här är maken med Peterskyrkan i bakgrunden.


Som sagt "ståpäls"! Wow, vilken känsla att vara här!


Petersskyrkan var så fantastisk...........


.......samtidigt kan man ju inte låta bli att tänka på alla pengar det kostade att bygga, hur många som fick slita ont här och hur folket hade det på den tiden. Inte hade det kunnat byggas idag. Då hade det säkert blivit massdemonstrationer och upprop på Facebook.
Det var en mässa när vi var där också.

Vigvattenskålen, heter det så? Här doppar en katolik fingrarna i vattnet och gör korstecken, när man går in och ur kyrkan.


Här har jag fastnat på bild ihop med schweizergardet.

Efter Peterskyrkan så gick vi vidare mot Vatikanmuséet och Sixtinska kapellet. I Sixtinska kapellet var det både foto- och pratförbud, så några bilder blir det inte därifrån.

Vatikanmuséet har ju inte alltid var ett muséum utan det var påvarnas privata samlingar. Såg man nåt snyggt litet konstverk i provinserna så tog man med sig det hem, vilket ibland var en riktigt företag för allt var inte precis litet!

I ett rum var det bara skulpturer av djur!


Mosaikgolv fanns det gott om! Oftast "nedmonterade" från någon fin romersk villa.


Taken, ja jösses, det här taket är målat!! Helt otroligt.....


Taken i "kart-rummet" var också helt fantastiskt. Kartrummen var intressant. Målade kartor på väggarna från olika provinser i Romarriket. Så detaljerade, så man förstår verkligen vilket jobb det har krävts.


Floden Tibern och Petersskyrkan.

Det kommer mera bilder en annan dag - jag sa ju att jag skulle plåga er med Rombilder ;-)


6 kommentarer:

Lena/isklockan sa...

Ja, det är det ju jätte kul att se så det får du gärna göra :)Härlig resa...Kram

Husbilen Credo sa...

Åh, vill åka till Rom och kolla in alla de historiska platserna. Känna vingslagen av en svunnen tid.
Tack snälla för att jag får ta del av dina upplevelser.
Vänta med spänning till nästa foto förevisning blir.

gittan sa...

SÅ otroligt vackert!!! Du vet ju att jag också vill åka så bara visa - jag njuter! Jag framförde för maken igår kväll att jag vill åka till Rom när jag fyller 50 så nu har han några år på sig att spara och planera "hahaha" Kram gittan

Rosor och ruiner sa...

Inte plågar du oss inte =)
Fina bilder, dit skulle man nån gång!!

Britt sa...

Har aldrig varit i rom, så du får gärna plåga mig med bilder.//Britt

Charlotta sa...

Rom kan man nog aldrig se sig mätt på.