lördag 15 november 2014

Trädgårdsfärger: vitkantad

Vitkantad - det var inte lätt! Jag hittar växter med vitstrimmiga blad, vitprickiga blad och vita blommor med färgad kant. Så här kommer mitt blygsamma bidrag på vitkantad.....
 
 
En ettårig vallmo som har vit kant.
 

 
En krysantemum som jag hade i köksfönstret. Nånstans i världen växer den kanske i en trädgård ;)
 
 
 
 
En av mina "medhjälpare" i trädgården Nitza med en vitkantad nos!
 
 
Titta in hos Charlotta och se fler vitkantade bilder.
 

fredag 14 november 2014

Blommig fredag: trädgårdslycka

 
Oj, vilket tema - svårt och lätt på samma gång liksom.
 
Det här är trädgårdslycka för mig!
 
De första vårblommorna som tittar upp efter en lång vinter. Det behöver ju nödvändigtvis inte ha varit mycket snö för att det ska vara en lååååång vinter. Tycker nästan den blir längre om det inte kommer nån snö, för då blir det bara grått, mörkt och trist.
 


Många vårblommor hos mig är ju gula och "ofula" - tror man blir extra glad av guld på våren.

Trädgårdslycka för mig är att äntligen få njuta av tulpaner i trädgården. För rådjuren undviker numera min trädgård (tack för det hundarna!).Trädgårdslycka för mig är när min favoritblomma vallmon börjar blomma! Har några perenna, men framför allt är det de ettåriga som härjar fritt hos mig.

 
Den här sorten är den första jag hade. Fick en torkar vallmokapsel av en svägerska för många år sedan och tömde ut den i trädgården...............sedan dess har jag vallmofeber.


En enda röra av vallmo ska det vara. Det får gärna sticka upp lite annat också förstås och framför allt finnas nåt som tar över när vallmona blommat färdigt. I år har jag inte plockat några fröer, de har säkert självsått sig ändå, men jag kommer att köpa lite frö ändå - för säkerhets skull!


Trädgårdslycka för mig är när det kryllar av djur i trädgården (nåja, inte rådjur då kanske...). Det surrar av bin och humlor. Det börjar på våren med krokus och den jättestora sälgen på baksidan är ett enda surrande träd.


I år var det ett bra fjärilsår och jag var flitig med kameran! Det är inte helt lätt att fota fjärilar.


Fåglar tillhör trädgården också. Jag har redan matat dem ca en månad. Här är bilder från i vintras. Så mycket domherrar jag hade. Förr om åren har de bara kommit ett par gånger. Nu kom de nästan varje dag och många var det. Det är lycka det!

 
Många sorter var det på besök!

 
Så var det ju lille Kotte, som vi har haft nöjet av i många år (jag tror det är samma i alla fall!). När vårsolen börjar värma lägger han sig och solar på markstenarna utanför köksfönstret, sen är det i gång. Man får ha lite koll när man släpper ut min nästa lycka........

 
...mina kompanjoner Ester och Nitza, som gillar att springa runt i trädgården, men som inte gillar Kotte nåt vidare. Inte katter heller för den delen...

 
Trädgårdslycka för mig är att fota blommor i närbild också. Ojoj, vad man håller på och ibland blir det rätt lyckat ändå. Droppar på blommor och blad är vackert!
 
För övriga familjen är det väl lite si och så med trädgårdslyckan. Har några tonåringar som helst sitter inne, men som får hjälpa till med gräsklippning och lite annat *mutter, mutter*. Sen har jag min yngste som gärna är ute i solen och njuter, men som har pollenallergi *aaaatjoooo*. Gubben han ligger gärna i hammocken och läser.
 
 
Fler bilder finns det här.

måndag 10 november 2014

Spanien och Gibraltar

Nu har vi varit hemma några dagar och kommit igång igen med jobb och skola! Oj, så mörkt det hade blivit i Sverige. Skönt att vi fick njuta av så mycket sol i Spanien. Sol, blå himmel och mellan 25-30 grader varje dag utan den sista, då det var storm och regn. Men det gjorde ju inte så mycket, för just den dagen hade vi bestämt skulle vara vår shoppingdag och det handlades lite kläder, Desigual och Primark låg bra till.
 
 
 
 
Underbara Roquetas de Mar, Costa Almeria i Andalusien. Nu är det fjärde gången vi varit där. Kan bli fler....Det är ju inte högsäsong på badorten så här års precis, vilket jag i och för sig tycker är rätt skönt. Kan tänka mig hur mycket folk det är på sommaren. Havet är varmt och skönt fortfarande, så det var med där vi badade. Poolerna på hotellen är inte uppvärmda och det är svinkallt, även för en viking ;)


Lite bilder på blommor och blader (tagna med mobilen, så de är inte så bra, men ni anar kanske...). Det finns så många fina små hus och jag älskar deras höga staket, speciellt när det hänger bouganvillea över. Det ska jag också ha på mitt spanska hus (drömmer igen....).

Här är vi, med Gibraltar i bakgrunden.


I år var vi ju borta lite längre än vanligt, så vi gjorde en utflykt med övernattning. Gibraltar har jag velat åka till länge. Vi bodde strax utanför gränsen, på spanska sidan och promenerade över gränsen. Där hyrde vi en minibuss med tillhörande guide/chaufför. Hur bra som helst. Han körde runt oss på klippan och berättade om allt. Han var ju infödd gibraltier (heter det så?) och pratade förstås engelska. Vi hade några trevliga timmar.


 
Klippan sedd från Spanien, flaggorna vid gränsen, engelsk brevlåda förstås och så flygplatsen i Gibraltar som man får promenera över. Strax bortanför ligger gränsen.

Första stoppet på klippan var vid monumentet "The pillars of Hercules"


Två klippor är "pelarna" som markerar infarten till Medelhavet alltså Gibraltarsundet. Den norra är förstås Gibraltar och den andra finns i Afrika.

 
Här ser man Afrika! Det var allt lite coolt....

 
Sedan åkte vi till St Michael's Cave. Helt fantastisk kalkstensgrotta, som är populärt att ha konserter, gudtjänster eller bröllop i. Det var belyst med lampor som skiftade i olika färger. De är förstås urgamla och man tror till och med att neandertalare har varit här 40000 år för Kr..........ja, de var väl förstås inte på konsert!
 
 
På Gibraltarklippan måste man förstås kolla på aporna! Stränga förmaningar fick vi från guiden att inte ha något ätbart med oss för de var "tjuvaktiga" och kunde bitas. En liten söt unge kom och drog mig i armen och undrade om jag inte hade något godis....

Pappa Apa sitter och bevakar hela tiden! Han är så fin! Ungarna är svarta när de föds och har en liten svans.

 
Gibraltarklippan har förstås alltid varit väldigt viktig militärt. I klippan finns Great Siege Tunnels, som man tror började grävas i slutet på 1700-talet. Här stod det kanoner och bevakade alla inkräktare.  England erövrade Gibraltar 1704 från Spanien och vid freden 1713 bestämdes att Gibraltar alltid skulle vara engelskt. Spanien vill gärna ha området och man har haft två folkomröstningar i Gibraltar om att bli spanskt, men som ni förstår blev svaret NEJ båda gångerna. Gibraltar har ju också tillhört morerna ca 700 år fram till 1493 ("morernas sista suck") då de drevs från Spanien.
 
Så ned från klippan och in på stan. En härlig blandning av morisk arkitektur, spansk arkitektur och en massa brittiska influenser. Här är för övrigt högertrafik också.
 
 
Lite bilder från stan, som är fylld av butiker som lockar med tax-free varor. Fast vi shoppade inget.
 
Gibraltar är absolut värt ett besök!!


Måste ju sticka in lite bilder på solens upp- och nedgång. Kan man ta för många sådana kort? Gillar särskilt när det är träd framför och visst blir det lite exotiskt med palmer.

Ja, det var lite från vår resa som förstås också var fylld med god mat och många glada skratt. Precis som det ska va!

 
Ja, just det - det finns en tjurfäktningsarena i Roquestas också. En vacker byggnad och vi har ju förstås tvungna att ta kort på tjuren. Nån tjurfäktning vill man ju inte veta av och jag tror faktiskt inte det är så vanligt längre. Men nog tänker man alltid på Ferdinand och hans korkek!