lördag 18 juli 2009

Blommor, blommor, blommor................

ja, nu blir det en massa blommor igen...................först ut en prunkfjärilsblomster. Frösådd i våras. De ser så ynkliga ut i början, men det tar de igen när blomningen väl sätter igång.


Purpurvinda, också frösådd i våras. Denna slingrar i spaljén framför soptunnorna.
Vallmo, har jag gott om ........

......mer vallmo

...och en till...

.......här är "vallmoängen" ihop med bland annat lammöron, lavendel och fingerborgsblommor....


Växthuset

Vit lavendel och blålila toppklocka!Ooops, en vallmo till.............de dubbla är så fina.....


......men finast är väl pionvallmon....


.......eller kanske denna är den finaste?
Nej, det är omöjligt att välja en favorit!

Här ser ni uteplatsen som täcks av den enorma honungsrosen. Doften är underbar!


Så avslutar vi det hela med en vallmo......det blåste så att jag var tvungen att hålla i den!


Det var allt för idag! Nu ska det packas färdigt. T börjar bli lite nervös inför resan. Men glad och förväntansfull är han mest. Två veckors språkresa i Bexhill alldeles ensam (han är bara 12). Det blir väl en bra uppladdning inför skolstarten i engelska skolan som börjar här i Huskvarna i höst.
Sen ska det visst möbleras om också, mer om detta en annan gång.
Ha en fin helg!!


torsdag 16 juli 2009

Min semester del 2 - Salzburg och Kroatien

Här följer del 2 och slutet på semesterresan. Håll i hatten, det blir många bilder...........nu kör vi.....

Jag måste förstås börja med att visa vårt boende på resan ned och hem. Vårt gamla 70-tals tält. Lite bökigt att sätta upp, men vi har gjort det så många gånger nu och det är himla skönt med ett stort tält när regnet sätter igång. Då kan vi sitta inne och spela spel med tända ljus!
Här campade vi i Salzburg och när vi var där besökte vi bland annat Hitlers "Örnnäste" - Kehlsteinhaus, som ligger i Berchtesgaden. Tyvärr var ju inte vädret det bästa så vi missade all vacker utsikt. Vi var där får många år sedan med storgrabbarna och då var det klart väder.

Vi var också i en stor saltgruva i närheten. Man åkte ett litet tåg rätt in i berget och fick lära sig om saltbrytning. Nu var det ju kameraförbud där tyvärr.......

Sen bar det av till Salzburg igen.......och först ut var Mirabellagarten, som någon furste anlagt till sin fru..................."jaja, det är skillnad på trädgårdar," sa jag till maken och flinade "det kanske var skillnad på fru också" flinar maken tillbaka.....

Salzburgen i all sin prakt uppe på berget! Vi gick inte upp dit, det mullrade och var närmare 30 grader och en stund senare satte det igång......


Vi höll oss i gamla stan och såg förstås Mozarts födelsehus. Mozart genonsyrar hela Salzburg.............


På lördagen kom vi så fram till Zadar i Kroatien och här ser ni vårt boende där. Den takterassen är inte illa eller hur?! Utsikten var underbar, i bakgrunden skymtar gamla stan och framåt var det havsutsikt. Jag kunde till och med se havet och alla båtar från min säng i sovrummet!

I Zadar är solnedgången alldeles underbar och på kvällarna samlas "alla" vid havsorglarna i gamla stan och tittar på den. Havsorglarna är fantastiska inbyggda i själva piren och så gör vågorna och vattnet att det kommer toner. Ungefär som när man blåser i flaskor......Svårt att förklara, måste nog upplevas på plats!!


Vattnet i Kroatien............behöver jag säga mer...........bilden nedanför säger väl allt!

Vi gjorde en dagsutflykt med båt ut till en nationalpark som heter Kornati. Känd för sina klippor och en supersalt och supervarm insjö.


Skärgården är fantastiskt vacker....
Nedan ser ni Kornatis höga klippor. Utanför är det slut på skärgården och bara öppet hav mot Italien.

Ännu ett nationalparksbesök hann vi med. Denna gång till Krka waterfalls. (Jösses, två nationalparker på en vecka, vi som inte varit i någon i Sverige!!)
Floden Krka gör vattenfallen. Det rinner överallt..............Man går först ca en timme igenom skogen på träbroar. Mycket växtlighet och 19 reptilsorter (som vi som tur var inte träffade). Jag blev med impad av alla fikonträd i skogen, men i parken var man mest impad av sina ekar! Ekar, det har man ju överallt här.......
Nåväl, efter denna vandring så möts man av denna syn!!


Rejält svettig (över 30 grader igen) så blir det alldeles underbart att svalka sig här. Lite besvärligt var det att ta sig i (väldigt ojämn botten med "berg och dalar").
Lite badkruka är jag ju men nedan ser ni beviset för att jag badade också och jag gick närmre vattenfallen med!! Dessutom fanns vid sidan om ett mindre fall som man kunde gå in bakom. Häftigt!


Så måste jag förstås visa lite bilder från Zadars gamla stad. Zadar bombades mycket under 2:a världkriget och sedan under inbördeskriget på 90-talet. Staden var belägrad under något år och det var mycket besvärligt har jag förstått. Ibland stöter man på fina små palats som är helt förfallna och nedklottrade (troligen serber som har ägt dom och kört ut.....)
Nedan ser ni kändaste byggnaden i Zadar-St Donatuskyrkan.
Zadar grundlades 400 f Kr, så det kryllar av gamla hus och kyrkor. Ett tag tillhörde staden kungadömet Venedig och den italienska influensen syns tydligt. Mycket blev ju förstört under krigen. Kyrkorna har reparerats men många andra gamla byggnad försvann......
En gata i gamla stan. Gatstenar i staden är så blankslitna..........man kan bara tänka sig alla som har trampat på dom!

En del hus ser ut så här och de är faktiskt bebodda. Vi har det bra i Sverige.......


Japp, det var det , en liten del av alla mina bilder (över 700......). Det kanske kommer mer en annan dag, men nu har ni sett en liten översikt av resan!


tisdag 14 juli 2009

Tillbaka igen!! Min semester del 1......

Efter två härliga innehållsrika veckor i Europa är vi tillbaka i den ostadiga svenska sommaren. Fast det stämmer det som sägs "borta bra, men hemma bäst".......

Nu ska jag visa lite bilder och vad vi varit med om.................men lugn bara lugn, jag ska inte visa alla ..........

Först ut var Berlin. Där gjorde vi stan under en dag och började med guidad stadsrundtur i buss eller på kanske jag ska säga. En dubbeldäckare utan tak........

Berlin, en fantastisk stad, där man kan känna historiens vingslag.....Jag "undervisade" mina smågrabbar om allt som hänt med muren och hur det var under kriget och så.......rätt kul att hör igår hur de berättade för storebrorsorna..


Riksdagshuset, som är välbesökt. Muren gick precis bakom huset.Den sönderbombade kyrkan Gedächtniskirche........det nya kyrktornet ser ni till höger. Den kallas nu i folkmun "läppstiftet och puderdosan". Puderdosan syns inte på bilden.....

De är roliga Berlinarna.................amerikanska ambassaden kallas numera "baracka Obama"Sönerna framför Brandenburger Tor.Här kollas "muren" in............alltså man har svårt att fatta hur det var här en gång.....guiden berättade om Potsdamer Platz där det för tjugo år sedan var en tom yta fram till Brandenburger Tor, en längd på 500 m............Idag är det bebyggt och "storstadsaktigt"


Min äldste son är ju född på hösten 1989 så det var en omvälvande tid på många sätt. Minns att man satt och kollade på nyheterna och ammade........

Ja, det var lite bilder från Berlin. Har ni inte varit där? Åk dit!!

Det kommer fler bilder från semestern vad det lider, mycket har hänt. Jag "badkruka nr 1" har bland annat badat vid ett vattenfall..........det ni!!

Nu hör jag hur den gigantiska tvätthögen ropar...................ha det så gott!