fredag 27 maj 2011

Tema fredag: yta

Tema fredag igen och idag är det "yta" som ska visas. Det här är en yta som alltid har fascinerat mig.........en stenyta (det är väl kalksten) med en fossil, en ortoceratit.

Fler bilder hos Carina.

Trevlig helg!

Nu får vi bara hoppas att "kommentarsfunktionen" på blogger fungerar felfritt igen......

tisdag 24 maj 2011

Sista försöket........

med mitt "fulhörn". Alla har vi nog en problemområde i trädgården. Jag kallar mitt för "fulhörnet" . Nu har jag gjort ett sista försök med att plantera lite. Här är ju så skuggigt, endast lite kvällssol som silar igenom honungsrosen. Dessutom har Ester (hunden) grävt här. Hon går av någon anledning hit och gräver när hon är skendräktig......ska väl föda sina "valpar" här antar jag.

Var på handelsträdgården i helgen och letade skuggväxter och då insåg jag ju att jag redan hade ett stort antal av dom, nämligen i mitt woodland. Så idag gjorde jag slag i saken och tog några småplantor och flyttade hit, bland annat spetsmössa, myskmadra, ormöga, liljekonvalj och så tog jag några av julrosbäbisarna. Funkar inte detta nu så får det bli nån buske där i stället.....

Liljekonvaljernas tid är nu och igår gick jag förbi ett ställe med enormt stora liljekonvaljer. Plockade hem några stycken och njuter av doften.

Njuter ute i blåsten gör jag inte.........fy vad de blåser nu för tiden......det var bättre förr! Eller?


Kornellens fina blommar går man förbi och tänker inte på, men titta vad de är fina på nära håll!


Här börjar Louise Bugnets blomma kika fram, ett par dagar till så ska ni får se ett skådespel........Jag är så himla glad att denna rosen trivs hos mig!


Här är ett nyinköp från helgen. Jag sådde ju inte alls lika mycket som jag brukar så det "måste" köpas in lite växter. Det här är en marguerit så drar åt rosa. Tyckte den var jättesöt.

Har ett stort antal krukor utan något innehåll, men jag funderar på att inte fylla dom med nåt..........man måste ju inte ha 35-40 krukor, kan ju räcka med de 20-tal jag har fyllt......dessutom finns det ju en del blommor i rabatterna ;-)

Vi har så smått börjat prata om att bygga en inglasad uteplats..........det är ju faktiskt inte så många dagar man sitter ute. Vi har två uteplatser, men den på baksidan används bara när det är riktigt varmt. Där på baksidan skulle den inglasade uteplatsen vara och det skulle inte vara vilken uteplats som helst utan en vinterträdgård! Så långt har vi bestämt, att ska vi bygga en så blir det en vinterträdgård......Det låter väl inte så dumt. Blir det av, så funderar jag på ett "medelhavsområde" därinne och så kunde man ju övervintra pelargoner och sånt.......jaja, den som lever får se!

söndag 22 maj 2011

Mitt "fusk-Skåne" och lite trädgårdssvammel......

Får väl börja med en varning...........det är många bilder idag!

SKÅNE ligger mig varmt om hjärtat, tror jag har fått lite Skåneblod från min mormor som växte upp i närheten av Sofiero. Hon var dotter till en "mejerska" på en gård bredvid och mormor och hennes syskon lekte ibland med Gustav VI Adolfs barn. Detta var när han var gift med sin första fru, när fru två kom så byggdes det staket. Min mormor, som var min själsfrände när jag växte upp. Vi pratade och skrattade - mycket! Så mina "fusk-Skåne" bilder får jag tillägna mormor som nu sitter på ett moln och vakar över mig:-)

Fusk-Skåne undrar ni kanske? Jo, vi har en ytte-pytte liten bokskog i "min" skog. Jag älskar den och häromdagen tog jag med mig kameran.......

Vem vill inte följa den här stigen?

Solen skiner ner genom lövtaket!


Bokstammar är så fina!


Marken i bokskogen är också vacker. Speciellt när det kommer lite solstrålar......


I skogen finns det gott om mossa och mossa det gillar jag! För mig är det helt ok med mossa i gräsmattan också.

Nu har vi kommit till vår andra favoritplats - hästhagen (när den är hästfri!)

I hästhagen hittar man bland ganska många förvildade äppelträd. Här låg förr ett torp så jag antar att de kommer därifrån. Äppelblom - är det inte alldeles underbart - och lite Skåne är det ju i det också!I hagen finns det hur mycket som helst att fotografera, men jag har ju två stora hundar med mig, så man får vara snabb!


Vi var ju ute ganska tidigt häromdagen så jag lyckades fånga dag(g)en!  Bilden ovan är förstås en daggkåpa.........
..och här hittade jag en fluffboll i form av maskros med knappt synliga daggdroppar!

Dags att gå hem och här följer en liten uppdatering av trädgården just nu....


Woodlandet! Snart ser man ingen jord.....

Gulltörel - som smörklick!


Tycker mycket om den här gula blomman. Den har jag gillat även när jag var "gul-hatare"....


Snart får jag njuta.............av blommande vallmo (här Salmon Glow)......

...och blommande rosor (här Louise Bugnet- en favorit....)


En som redan njuter är flugan som har hittat en bra matplats hos tovsippan!


Här har vi en som inte njuter - Släpp loss mig!...........det är lill-tjejen Nitza som är lite rymningsbenägen.......vill man få något gjort i trädgården, så får man allt binda fast den unga damen en stund. Vi håller ju på att hundsäkra framsidan av tomten, så då blir det lite roligare. Hon har lugnat ned sig betydligt och det var ett tag sedan hon rymde, men det är skönt att slippa kolla var hon är hela tiden.


Till sist, men en liten bukett från trädgården, så vill jag önska er en härlig söndag och hoppas ni får en fin vecka!

Fototriss: platta

Platta - det är ju veckans utmaning! Som vanligt tittar jag hemma...............och det var inte så svårt för jag har nämligen lite "klock-mani" - dessutom så säljer vi dom här klockorna där jag jobbar, så jag har några till ..........Fler platta bilder finns hos Helena.