torsdag 26 november 2009

ABC-tema runda 2: bokstaven J


Mitt J, det måste helt enkelt få stå för Jönköping. Jag bor i Jönköpings kommun, inte i staden Jönköping utan i "tvillingsstaden" Huskvarna, som är ihopväxt med staden Jönköping. För mig, som inflyttad till Huskvarna, så känns det mer som en stadsdel i Jönköping, men för de som är födda i Huskvarna är det förstås annorlunda.


Jönköping som stad grundades 1284 och invånarantalet är ca 90 000. Jönköping har i folkmun alltid kallats för Smålands Jerusalem på grund av alla sina kyrkor. Nuförtiden tycker jag inte det stämmer längre men när jag växte upp så märktes det mycket.


Här är en bild tagen från Stadsparken över stan. Längst bak i bilden skymtar ni Huskvarna där jag bor. Sjön är Vättern som är den näst största sjön i Sverige. Det finns en härlig sandstrand som är mycket välbesökt på sommaren. Jönköpings Copacabana!

Man kan promenera längs strandpromenaden och njuta av den vackra utsikten. En vindstilla dag är det härligt, men blåser det så kan det kännas ordentligt. Särskilt om det är nordlig vind....

Vid hamnen är det på sommaren fullt av liv. Vid Hamnpiren har det vuxit upp ett restaurangområde som har blivit mycket populärt. Det är bara öppet den varmare delen av året. När jag var ung vågade man sig inte ut här och särskilt inte till Hamnpiren som var ett "centrum" för droger och alkohol............Det är allt tur att det har ändrat sig så!


Nu en vårbild från Hamnkanalen. Här sjuder det också av liv när vädret tillåter! Jönköping har de senaste åren blivit en riktig studentstad och det märks. Mycket caféer, pubar och restauranger har öppnat. Det är kul!


Vill man turista här i trakten så är Jönköping ett bra ställe att bo på. Här finns camping, vandrarhem och en massa hotell. Det är nära till Astrid Lindgrens Värld, High Chaparall och den söta polkagrisstaden Gränna med Visingsö. Dessutom finns det mycket vacker natur och många vandringsleder häromkring.


I Jönköping finns också det kända mässområdet ELMIA. Mest känt för sin stora bilmässa under påskhelgen och husvagnsmässan i september. Men det är nästan alltid någon mässa på gång här. På bilden nedanför ser ni hur det ser ut under husvagnsmässan! Kanske någon av er som varit där?!Huskvarna, där jag bor blev stad 1911 och är alltså ihopväxt med Jönköping. Men förr var det lite "stridigheter" mellan städerna. En liten söt historia är när min pappa började spana in min mamma i början på 50-talet. Mamma satte näsan i vädret och vägrade prata med honom för hon trodde han kom ifrån Huskvarna! Hon ändrade sig ju som tur var...........


Här är en bild tagen från Huskvarnaberget, där jag bor. Huskvarna i förgrunden och i bakkant ser ni Jönköping. Nu väntar jobb för mig fredag-lördag-söndag men jag kikar in hos er så fort jag hinner. Ha en fin vecka!
21 kommentarer:

christina sa...

Vackert med vyer!! Ser trevligt ut!

Petunia sa...

Det ser kjempekoselig ut! Den strandpromenaden ser bare så idyllisk ut!!

Living next to me sa...

vakker by, men bare kjørt igjennom dessverre , men neste gang stopper vi. F

Lise H sa...

Ser ut til å være en vakker by. Det frister med et besøk :)!

Maria sa...

Vackra bilder av Jönköping. Jag har min mormor och morfar i minneslunden på Skogskyrkogården.
Den vackraste kyrkogård jag sett. Så man är i din stad ibland.
Trevlig Helg!

Anonym sa...

Moro å få kjenneskap til byer og steder gjennom innfødte. Ser så trivelig ut i din by, fine bilder også:) Ha ei fin helg!

Anonym sa...

Jammen er det bra at mammaen din ikke satte nesa altfor høyt i været ;-) Det er et flott sted du bor på.

Sommertid sa...

Jajamensan, här har vi varit, nu i somras faktiskt. Promenerade rundt omkring i staden och var på ställen som du har skrivit om här. Jönköping är et fint ställe, och det hender rätt mycke där och runt omkring.

Ha en trevlig jobbehelg , vi sees *

Marit Johanne sa...

Så fin presentasjon av hjemstedet ditt!Ha en god adventshelg!

Mia sa...

Så kul med ett fint stycke Sverige, har varit i både Jönköping och Huskvarna som barn. Fina städer båda två, är Huskvarna en förort till Jänköping alltså, det har jag aldrig fått med mig ;) Ha en fin arbets- och adventshelg :)

Elisabeth sa...

Her såg det fint ut!

God Helg!

Turid Holm Flaa sa...

Det var spennende lesning. Ser ut som et godt sted og bo. Ønsker deg en riktig god uke.

Anonym sa...

Tusen takk for en koselig rundtur i Jönköping. Flott innlegg! Navnet Huskvarna, da tenker jeg på symaskin, er det her den blir produsert?
Ha en kjempeflott helg!

linsky sa...

Så morsomt å lese!
Fint at mamma'n din endret seg da. Hihi.
Lurer også på det med symaskinene, siden jeg har en Huskvarna selv.

Henny sa...

Spændende læsning og billeder!

Petit Eyekiss sa...

Du skulle göra dig bra som guide.
Det var en trevlig resa du bjöd på här.

Mona sa...

Jag tror aldrig jag varit i varken Jönköping eller Huskvarna, bara åkt igenom. Det kanske vore värt ett besök. Det är alltid kul att se något nytt.

Sologbolig sa...

Mange fine bilder og bra info om byen. Her frista det å stoppa dersom eg er i nærheten noen gong (eg er mye ute og reiser). Ha ein fin lørdag.

Anne-Lie sa...

Noterade även jag att Jönköping och Huskvarna var mycket sammanväxta när jag besökte en vän där förra året;.))

Kathrine 'Glimt' sa...

mange steder i sverige jeg vil reise til... :)
men det blir ofte samme hver gang, Arvika der mannen min kommer fra ;)

TorAa sa...

Så herlig å få være med på tur i dine flotte hjemtrakter.

Nesten gang vi er i Mariestad, det hender i blant, får vi kjøre Götakanal til Vättern og Jönköping.