måndag 10 november 2014

Spanien och Gibraltar

Nu har vi varit hemma några dagar och kommit igång igen med jobb och skola! Oj, så mörkt det hade blivit i Sverige. Skönt att vi fick njuta av så mycket sol i Spanien. Sol, blå himmel och mellan 25-30 grader varje dag utan den sista, då det var storm och regn. Men det gjorde ju inte så mycket, för just den dagen hade vi bestämt skulle vara vår shoppingdag och det handlades lite kläder, Desigual och Primark låg bra till.
 
 
 
 
Underbara Roquetas de Mar, Costa Almeria i Andalusien. Nu är det fjärde gången vi varit där. Kan bli fler....Det är ju inte högsäsong på badorten så här års precis, vilket jag i och för sig tycker är rätt skönt. Kan tänka mig hur mycket folk det är på sommaren. Havet är varmt och skönt fortfarande, så det var med där vi badade. Poolerna på hotellen är inte uppvärmda och det är svinkallt, även för en viking ;)


Lite bilder på blommor och blader (tagna med mobilen, så de är inte så bra, men ni anar kanske...). Det finns så många fina små hus och jag älskar deras höga staket, speciellt när det hänger bouganvillea över. Det ska jag också ha på mitt spanska hus (drömmer igen....).

Här är vi, med Gibraltar i bakgrunden.


I år var vi ju borta lite längre än vanligt, så vi gjorde en utflykt med övernattning. Gibraltar har jag velat åka till länge. Vi bodde strax utanför gränsen, på spanska sidan och promenerade över gränsen. Där hyrde vi en minibuss med tillhörande guide/chaufför. Hur bra som helst. Han körde runt oss på klippan och berättade om allt. Han var ju infödd gibraltier (heter det så?) och pratade förstås engelska. Vi hade några trevliga timmar.


 
Klippan sedd från Spanien, flaggorna vid gränsen, engelsk brevlåda förstås och så flygplatsen i Gibraltar som man får promenera över. Strax bortanför ligger gränsen.

Första stoppet på klippan var vid monumentet "The pillars of Hercules"


Två klippor är "pelarna" som markerar infarten till Medelhavet alltså Gibraltarsundet. Den norra är förstås Gibraltar och den andra finns i Afrika.

 
Här ser man Afrika! Det var allt lite coolt....

 
Sedan åkte vi till St Michael's Cave. Helt fantastisk kalkstensgrotta, som är populärt att ha konserter, gudtjänster eller bröllop i. Det var belyst med lampor som skiftade i olika färger. De är förstås urgamla och man tror till och med att neandertalare har varit här 40000 år för Kr..........ja, de var väl förstås inte på konsert!
 
 
På Gibraltarklippan måste man förstås kolla på aporna! Stränga förmaningar fick vi från guiden att inte ha något ätbart med oss för de var "tjuvaktiga" och kunde bitas. En liten söt unge kom och drog mig i armen och undrade om jag inte hade något godis....

Pappa Apa sitter och bevakar hela tiden! Han är så fin! Ungarna är svarta när de föds och har en liten svans.

 
Gibraltarklippan har förstås alltid varit väldigt viktig militärt. I klippan finns Great Siege Tunnels, som man tror började grävas i slutet på 1700-talet. Här stod det kanoner och bevakade alla inkräktare.  England erövrade Gibraltar 1704 från Spanien och vid freden 1713 bestämdes att Gibraltar alltid skulle vara engelskt. Spanien vill gärna ha området och man har haft två folkomröstningar i Gibraltar om att bli spanskt, men som ni förstår blev svaret NEJ båda gångerna. Gibraltar har ju också tillhört morerna ca 700 år fram till 1493 ("morernas sista suck") då de drevs från Spanien.
 
Så ned från klippan och in på stan. En härlig blandning av morisk arkitektur, spansk arkitektur och en massa brittiska influenser. Här är för övrigt högertrafik också.
 
 
Lite bilder från stan, som är fylld av butiker som lockar med tax-free varor. Fast vi shoppade inget.
 
Gibraltar är absolut värt ett besök!!


Måste ju sticka in lite bilder på solens upp- och nedgång. Kan man ta för många sådana kort? Gillar särskilt när det är träd framför och visst blir det lite exotiskt med palmer.

Ja, det var lite från vår resa som förstås också var fylld med god mat och många glada skratt. Precis som det ska va!

 
Ja, just det - det finns en tjurfäktningsarena i Roquestas också. En vacker byggnad och vi har ju förstås tvungna att ta kort på tjuren. Nån tjurfäktning vill man ju inte veta av och jag tror faktiskt inte det är så vanligt längre. Men nog tänker man alltid på Ferdinand och hans korkek!
 

5 kommentarer:

Husbilen Credo sa...

Tack för att jag fick vara delaktig i din resa. ja det är ett ställe jag skulle vilja åka till Gibraltar.
Har varit i Barcelona också en fin stad att promenera runt i och mycket att se.
Ha de gott.

lavendia sa...

Så fina bilder och vad roligt att ha barnen med.
Litet skillnad på väder. Här är det ju som tristast just nu, även om det varit en fin höst. Det är ju inte så kallt, även om det inte är behagliga temperaturer.

Freja sa...

Vilka vackra bilder, och intressant berättelse från er resa!

Susie på Stjärnarve... sa...

Vilken härlig resa till ett lite mer "udda" resmål. Och det måste ha varit kanonskönt att slippa trängas med andra turister! Men inte fullt lika kul att komma hem till kyliga och mörka Sverige förstås.....
KRAM
Susie

Rosor och ruiner sa...

Välkommen hem till mörka november i Sverige! Vilken härlig resa ni har gjort, många vackra blommor! Förstår att ni njutit!

Kram Gunilla