lördag 24 juli 2010

Stockrosor är väl också rosor!!??

Jag försökte mig på lite höstsådd förrförra året. Det gick väl inget vidare (intresset falnade och sådderna fick stå utan kärleksfull omsorg). En planta överlevde dock. En stockros. Den planterades ut förra sommaren och det hände väl ingenting, men den överlevde vintern och nu minsann så är den på G. Det är egentligen tre små plantor som har växt ihop till en. En bit upp har de grenat sig och blivit till två stjälkar. Den ena stjälken är alltså fortfarande två!!
I toppen på den stjälken är den fullt av knoppar. Undrar just hur detta ska sluta?

Glad är jag i alla fall för det är den svarta stockrosen som har klarat sig! Går och kikar varje dag och kanske slår den ut i morgon!

En riktig ros har jag att visa också. Den här har jag planterat vid nya entrén och nu har första blomman slagit ut. Penny Lane heter denna ros, en klätterros som ska uppför stolpen och över grinden har jag tänkt mig! Får väl se om hon är med på mina idéer den kära Penny!
Den här helgen är maken, lill-killen och stor-sessan Ester i Skåne. Ester ska mentaltestas (det är sånt uppfödaren gärna vill att man gör.....) Hon ska "skrämmas" och se hur hon reagerar. De andra barnen ville inte följa med så jag valde att stanna hemma. Så nu har Nitza, lill-sessan, och jag en mysig helg. Oj, så mycket lättare det var att träna henne när inte Ester är med och visar hur det ska gå till  ;-)
Nitza, min lilla trädgårdsmästare "hjälpte" ju mig att klippa ned alla clematis i år. Ända ned till marken. Men den här verkar inte ha tagit skada. Jösses, vad det har växt. Nu är jag lite glömsk så jag kommer aldrig ihåg den korrekta latinska namnet, men just den här sorten heter i alla fall Summersnow.


Älskar man Italien så älskar men kanske också cappuccino. Det gör jag i alla fall, så den här rudbeckian kunde jag förstås inte motstå att så. Visst är den läcker. Den "bor" i mitt gulbruna land framför växthuset.

Woodlandet växer och man får komma ihåg att vattna emellanåt. Träden suger upp allt vatten så växterna blir lite törstiga. I bakkant kan man skymta några plantor av hosta som jag har planterat denna vecka. Jag har ju ett hostaland eller som jag kallar det funkialandet. En av hostorna är enorm så den har jag passat på att nagga lite plantor på. Den var väldigt lätt att dela. Det brukar dom inte vara!

I woodlandet blommar nu också den gula skuggliljan! Söt.


Ja, det var allt för i dag. Det har varit lite sporadiskt bloggande ett tag. Fototemana har jag semester ifrån. Det fortsätter att vara så i två veckor till (minst). För på tisdag börjar jag jobba min heltidsperiod. Det är ju sånt jag gör på semestern :-) Eller är det som lill-killen säger "mamma, hon har ju alltid semester, hon gör ingenting........". Ungar!! Jag svarade i alla fall "att jag kan sluta göra "ingenting" så får ni se hur det går........."

Ha en fin helg!

12 kommentarer:

Pumita sa...

Stockrosor?! Heh, jag visste inte ens om att såna existerade. Får lära mig mycket på din blogg! Den ser otroligt häftig ut.

Nitza blir nog är duktig trädgårdsmästare bara hon växer till sig lite. ;)

trädgårdsdrömmar sa...

Så kraftig och fin din stockros ser ut och inget rost.Jag har skugglilja i två krukor under körsbärsträdet,men de har inte börjat blomma ännu.Mina är rosalila.

Ninne sa...

Ja det var en spännande Stockros-- Vad månde bliva-
Ha det gott m lillflickan
KRam Ninne

Susie på Stjärnarve... sa...

Hade en svart stockros förra året, men den lyckades jag av misstag ta kål på i våras. Inrte bra, men jag ska få en planta av en Stockholmsväninna när hon kommir hit lite senare.
Kul att du också har en Penny Lane! Det är nog den jag glatt mig mest åt av mina nyplanterade klängrosor.

Rose Garden Malevik sa...

RIKTIGT FINA BILDER:)
ME LIKE :)
Håkan

Lena/isklockan sa...

Stockrosor är så fint. Såg många vackra på semestern som jag nyss kommit hem från. Skuggliljan är så fin . Kram

Petit Eyekiss sa...

Kul att stockrosen kommer. Men är det inte så att dom inte blommar första året. Har för mig det.....
Du har mycket annat fint att pyssla med också , ser jag.
Det vi mammor gör är väl som att trä pärlor på en tråd utan knut.
ha det bra på "semestern"
Elisabeth

Mimi sa...

Vilken stockros. Ser ju ut som en sån där high chapparall kaktus, med knoppar! Häftig! Cappucinon är ju också fin, och summersnowen!
Sabrina testades med lösa skott ifrån ett vapen då hon blev ruinhund. Hon brydde sig inte överhuvudtaget om skotten. Hälsn. Mimi

Ingela´s blogg sa...

Jag tycker mycket om stockrosor. Kram

karina sa...

Hejsan!
Sporadisk bloggning och läsning av bloggar har det varit ett tag nu, men blir det lite regn på mornarna så föredrar jag datorn hellre än slangen. Har en gammal tjockdator som i morgon ska bytas ut så då slipper man kalla den segskalle och det ska bli skönt "ler". Har äntligen sått de perenna stockrosorna och förhoppningsvis så är det rätt färg i rätt rabatt "ler". Mina köpeplantor utan blom har för det mesta visat fel kulör och det går ju inte för sig alls. I höst ska jag börja stoppa in vita plantor så det lyser upp lite ei de färgade och de stackars buskarna som inte klarat torkan får nog stå till i vår, för har man tur så kanske de kommer igen. Mina barn sa samma sak för jag var ju hemma vardagar och jobbade helger och då hade de ju pappa hemma, ja dessa ungar och till hösten ska man bli mormor. Ha det gott, Karina.

Photos by Storm sa...

Åh, vad det blommar hos dig nu. Svarta stockrosor är häftigt. Hoppas allt är bra med dig och med hundtjejerna/Lis

Cyrran sa...

Stockrosor är självklart rosor de med ;)
Lika vackra med sina blommor som glädjer oss med sin närvaro. Skåne var fullt av dessa fina växter!
/Cyrene