tisdag 9 mars 2010

Gott och blandat.......

Jag njuter av mitt liv...........är det inte ett underbart väder! Det kvittrar numerar ute också och inte bara på min blogg. Men oj, vad mycket snö det är som ska smälta!
Men på sina ställen så börjar man skymta "gräs". Inte så vårgrönt och fräscht precis, men man är inte så kräsen efter den här långa vintern!
Här går Ester och njuter av livet................nästa vecka är det slut på friden för då kommer hon, lillasyster, som ni kanske har sett i mitt förra inlägg. Syster Yster och Lill-Strumpa blir det väl då...........ni kan väl er Staffan Westerberg!


Första blommorna kikar fram hos mig. Återigen, man är inte så kräsen..............lite vissen mossflox kan också göra en glad!


Inne i sålådorna händer det också grejor. Här är det bland annat tagetes (!), oxtunga, nejlikor och brunöga som har grott. Tagetes! Ja, jag som är känd som tageteshatare..........man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Nu när det finns vit tagetes! Jag tänkte sätta några plantor vid rosorna och ser om lössen kan hålla sig borta. Förutsatt att rosorna har klarat vintern förstås................det kan ju vara lite si och så här uppe på höjden. Men vi får hoppas att all snö har gjort sitt till!

Petuniorna var jag tvungen att omskola förra veckan. Alldeles för tidigt, med det hade kommit några små larver i sådden och en del plantor hade vissnat. Så jag fick chansa och det verkar ha gått bra, för nu börjar karaktärsbladen visa sig.
Den här bilden sätter jag in för att påminna mig själv om att inte köpa primula nästa år! Varför blir dom alltid så här?

Annars ska det plockas lite med tvätten idag.  Förbereda packning för lill-killen. Han har fått chansen att följa med kusinerna till fjällen torsdag-söndag, så han svävar på små moln nu! Som han har önskat att få åka till fjällen och åka skidor! ÄNTLIGEN! Han har meddelat att han bara kommer att åka de svarta pisterna ;-D. Jaja, jag tror han kommer på andra tankar när han får se dom............det är liiiiite skillnad på backarna i Sälen och Huskvarna!

Ha en fin tisdag!

12 kommentarer:

Lena/isklockan sa...

Bra det ser ut när det skymtar fram lite annat än snö. Har inte sett nåt sånt hos mig än. Vita tagetes låter intressant. Sådär kan primula se ut hos mig också. Hi Hi. Kul för lill killen att få följa med till fjälls. Kram

Lena/isklockan sa...

Halloj...Jag igen. Det är väl naturligtvis Vanilla du menar ...eller ?? Hade lite hjärnsläpp nyss. Kram igen.

Pumita sa...

Nu börjar vårkänslorna komma på allvar. Men vad är det jag läser? Är du en tageteshatare?! De lyser som små solar i min blomlåda om våren. Nej, inte än... men när luften blir varmare. :)

Rosor och ruiner sa...

Ah, finns det vita tagetes, då kanske även jag kan ompröva mitt motto "ingen tagetes innanför mina grindar..." *s*
Mina primulur blir också så där, de är så känsliga för att torka ut tror jag. Men håller du liv i dem är de ju fina att sätta ut i rabatten sen när det går, så kommer de ju igen nästa år. Men lite svåra är de att hålla liv i...

Ninne sa...

Så ser mina Primulor också ut. Antingen får de för mcyket vatten el. förlite. JAG kan inte ge dem lagom??
KRam Ninne

Njut i din trädgård sa...

Halloj!
Ja du, primulan är kräsen. Kolla in detta, jag kopierade från Odla.nu *ler*


Skötsel: Primula ska stå ljust med inte i full sol, i söder skuggas den. En ljus placering ger en längre blomningsperiod. Primula malacoides och Primula vulgaris blommar dessutom längre om de står något svalare än rumstemperatur. Primula ska inte ställas över ett värmeelement. Jorden bör vattnas rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn. Primula vulgaris är dock känslig för vatten som blir stående i ytterkrukan. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen till Primula obconica och Primula malacoides.

Primula malacoides blir 25 - 30 cm hög och förekommer under senvinter och vår. Den blommar intensivt i 6 - 8 veckor och kastas sedan. Primula malacoides är känslig för uttorkning, detta kan orsaka att knoppar och blommor faller av. Om den slokar av torka ska den vattnas upp gradvis. Ständig väta är inte heller bra eftersom detta gör att bladen gulnar och rötterna kvävs. Om växten slokar av övervattning får den torka upp utan kruka på en skuggig plats.

ylvahi sa...

Visst är det härligt att kylan äntligen släppt det värsta taget om oss. Här drippdroppar det för fullt ute.
ÅHHH Va mysigt med en liten "syster" till Ester.
Det verkar växa så det knakar hos dej.
Det där med primula har jag givit upp för lääängesen.
Ha det bra / Kram Ylva

Tigris Predikantan sa...

Primulor trivs utmärkt i rabatten om man planterar den där på ... våren, just ja *ler*.
Men idag var det faktiskt riktigt vårigt, snön smälte överallt!
:)

NinaVästerplana sa...

Nääää.... jag nöjer mig med de Primulor som kommer ute i gräsmattan så småningom..... Men jag förstår ju varför alla de fina jag köpt genom åren, sett ut som de gjort, efter o ha läst skötselråden från odla.nu ;-)
Så det är lugnet före stormen nu då..... bäst du vilar upp dig :-)
o har´t himla gôrgôtt
Nina

Ragnvi sa...

Morning! Vit tagetes...det har jag aldrig hört talas om! Spännande!

Men vad roligt med tillökning!! Då får du fullt upp en tid antar jag?!
Kramen!
Ragnvi

Lillebeth sa...

Du, primulorna tål inte sol! Kanske kan det vara förklaringen. Mina ser alltid ut så där när jag glömt dem i solen. De brukar (men inte alltid) krya på sig i skuggan.
Och sen finns det ju Tagetes man kan äta också, faktiskt riktigt goda även om man inte gillar utseendet. Vita låter ju helt okej.
Och vill du se en katastrof så titta in hos mig! Jag behöver tröst! Kram!

Lillebeth sa...

Försvr: Jo, jag har varit dit en gång, men sen kom det så mycket så jag orkade helt enkelt inte ta mig ända dit och det straffas jag för nu.