torsdag 12 mars 2009

Torsdagsreflektion v 11


Min torsdagsreflektion v 11 är att jag äntligen tog tag i "matproblemen" i familjen. Som den "periodare" jag är, så skriver jag ibland matschema för fyra veckor och så veckohandlar jag.
Nu har den "funktionen" legat nere ett bra tag men i fredags tog jag tag i den igen. Jag skrev schema, satte in i en pärm, bakom schemat sitter recepten i ordning efter när de ska användas. I lördags storhandlade jag och i måndags drog schemaföljningen igång igen.
Så skönt! Att slippa fundera var och varannan dag på vad man ska äta. Mycket billigare blir det också för man lagar mer "riktig" mat och mindre halvfabrikat. Dessutom behöver man inte åka till affären lika ofta och det där "onödiga" köper man inte, ni vet den där chokladbiten man suktar efter när man står i kassakön, tidningen med något inredningstips mm.
Den uppmärksamme ser att det saknas några dagars maträtt, men vi har lite kalas och annat smått och gott och det hamnar liksom utanför listan......
Vill ni läsa fler reflektioner så titta in här

16 kommentarer:

Cat sa...

Jag har också haft funderingar på att införa nån typ av matschema, för det är samma fråga varje dag! What´s for dinner??

Veronica sa...

Jepp, det där är riktigt bra! Vi började för 2 veckor sedan men så satte det käppar ihjulen i går....om det kan du läsa hos mig. Men i allafall så är det så att jag har fått mig en ny tjänst för tillfället och skall jobba många många kvällar så det där med matproblemet ligger nu på min man och vad han vill och kan laga. =)

Anonym sa...

Där ser man, vi har liknade reflektion.
Kul!

Än så länge kör jag bara mån-fred och låter lör-sön vara lite fritt.

Hej från mig!

gittan sa...

Jag gör ingen matsedel eftersom jag sällan vet hur många ätande det är i förväg, sällan förrän kvällen innan. Däremot så månadshandlar jag och du kan tro att lappen följs till punkt och pricka, inga choklad där inte =) Man skulle kunna säga att jag gör matsedeln "baklänges" eftersom jag skriver in i en liten fickkalender vad vi ätit. Ibland tycker man ju att man lagar spagetti varje dag. Bra att kunna titta tillbaka och upptäcka maträtter som mna inte gjort på länge. Sätten är många/olika huvudsaken är att det fungerar smidigt. Halvfabrikat eller ännu värre helfabrikat finns inte i "min värld". Ha en bra dag / kram

Lillebeth sa...

Superbra med matplanering. Gjorde så förr. Du får mig att vilja börja igen. Det ÄR verkligen praktiskt. Och skönt att slippa allt mattänk varenda dag.

Anonym sa...

Men åhhh vad duktig du är!!!!!!!!!!!! Just en sådan lista hade jag behövt i går när maträtt efter maträtt förkastades på grund av barnens smak, brist på råvaror eller brist på tid. I slutändan blev det äggröra, för ägg har vi ju i mängder just nu ;)

Anonym sa...

Åh vad duktig du är. Jag skulle också behöva fixa ett sådant schema känner jag, för hemma hos oss börjar dagen i stort sätt alltid med frågan "vad ska vi äta idag?".
Ha en fortsatt fin torsdag.

Husbilen Credo sa...

Mycket bra med vecko-matsedel. Bättre koll på allas matintag.
Har alltid kört med det ligger väl kvar då jag gjorde sådant i mitt jobb 4-6 veckorsmatsedlar. Men det var då det.
Ha en fortsatt fin torsdag!

Emma sa...

Brukar emellanåt försöka göra matlista, men aldrig så ordentligt som ni verkar ha det. Fast det kanske är lite mer värt i en familj än när man bara har sig (och ibland en annan) att föda.

Ulrica sa...

Mycket smart - det här ska jag genast kopiera och göra. En ypperlig idé.

Cecilia Artista sa...

Vad duktig du är med matplanering och veckoinköp! Det blir nog både billigare och dessutom sparar du säkert en massa tid!

Anonym sa...

Matschema är jättebra -jag skriver alltid för en vecka i taget så slipper man stå där och inte veta vad man ska äta. Det är otroligt irriterande att inte veta vad man ska köpa...

strömmas sida sa...

Vad smart med matchema. Matlagning är jag så himlans less och det blir dag för dagmat här.

Tack för hälsningen hos mig.

strömma

Hedwig sa...

Det var bra gjort, borde kanske börja göra scheman här också.

Resa med Herbert sa...

Hej!

Oj vad bra det låter, det skulle jag aldrig klara av, att planera så långt i förväg.

Skön torsdagskväll önskar jag dej

Irene

Marie sa...

Ett bra sätt att strukturera upp mathållningen. Duktigt av dig. Dessutom blir det ju billigare om man storhandlar en gång än att åka och frestas i affären ofta. :-)