torsdag 5 mars 2009

Torsdagsreflektion v10


Min torsdagsreflektion v 10 blir SOPOR. För nu har de nya soptunnorna kommit. En del av har kanske läst min blogg och vet att vi ska vara med i ett försök "fastighetsnära sortering".
Allt, utom farligt avfall, typ batterier, glödlampor och sånt, ska sorteras hemma. Det ena kärlet töms varannan vecka och det andra var fjärde vecka.

Så denna vecka har det sorterats som aldrig förr................tvättats förpackningar och funderats. Lite bökigt innan man kommer igång riktigt och så måste jag fixa någon bättre "mellanförvaring", nu läggs det på diskbänken i väntan på att "någon" går ut med det.

Ni kanske minns min reflektion förra veckan, bilden med skidor och pulkor, som väntade på att stoppas undan? Som ni ser ligger det kvar..............vi kommer inte in i förrådet pga. alla kartonger mm. som ska sorteras. Har börjat jobba mig igenom högen så sakteliga, men inser att jag nog måste åka till en sortergård men en del annars fyller vi tunnorna med en gång.


Det ser inte så kul ut, men jag tänkte sätta någon kruka och plantera slingerväxter framför............

Man ska väl bara visa en bild, men jag måste bara visa insidan av soptunnorna också. Tror det här kommer att bli jättebra, bara man får in en rutin!
***********


Kunde haft en annan bild egentligen. Is. För oj, vad vi har halkat omkring i skogen den här veckan. Stenhård is överallt! Men i natt har det varit plusgrader, så jag tror nog det blir lättare idag..............
Ha en trevlig vecka så "hörs" vi nästa torsdag!


15 kommentarer:

Megera sa...

Vad bra med riktigt ordentligt sopsortering och fina tunnor till det. Här får vi samla ändå och åka till sopuppsamlingsställen för att lämna. Vi sorterar själva så mycket det går för att bidra lite till miljötänkandet.

Trebarnsmamman sa...

Jomen visst är det så, när man bara får in rutinerna är det jättesmidigt...men innan dess! Vi har två olika rutiner, en i stugan och en här hemma...och jag kan bli tokig på komposteringsreglerna här hemma. Jag vet ju vad som går att kompostera och inte, och så får man inte kompostera de grejerna här hemma för att de tar för lång tid att bryta ner. Jag trodde liksom hela vitsen med kompostering var att så mycket som möjligt skall komposteras eftersom det då går att återanvända i form av jord?
Lycka till och dela gärna med dig av sorteringstips i fortsättningen!

gittan sa...

Men oj, måste ni ha två stora tunnor att sortera i? Här hämtar de allt i blandad kompott. Fast vi väljer själv att sopsortera mer än så. Allt som går att slänga på återvinningen körs dit. Visst det kräver en mellanlandningsplats men det har vi en som är perfekt dvs. vi ser den inte. Sen komposterar vi allt utom matrester. Alla potatisskal, kaffesump, toarulls-hylsor, äggfack osv. hamnar i trädgårdeskomposten. Man gör ju vad man kan för att spara milön. Det kommer säkerligen bli bra när ni kommit in i det. Allt nytt tar sin lilla tid att få rutin på / gittan

Emma sa...

Jättebra grej, fler borde sortera! (Erkänner att jag kan vara slarvig också ibland.. skäms på mig)

Anonym sa...

Hejsan,
Sopsortering i all ära, men.... jag har hört att soporna blandas ändå vid sopstationen, varför skall man då sortera??? En reflektion bara.
Kram Susanne/Manitou

Pumita sa...

Vad fint du har gjort! Efter ett tag kommer du inte ens att tänka på sorteringen utan den blir bara "nåt man gör". Jag har sorterat i många år och det är inga problem. Det enda vi inte sorterar är komposterbart. Iaf inte just nu. Jag tror att det är mycket en vanesak. Det känns bra att dra sitt strå till stacken och göra vad man kan för miljön.

@nemonen sa...

Vilka stora tunnor. Vi källsorterar också, men vi får allt köra skräpet till tippen själva. Det går ju bra det också. Att gärda in tunnorna med växter blir jättefint.

Ulrica sa...

Ett sådant projekt vill jag också vara med i. Fast här sopsorterar vi ändå och åker till sopstationen... det vore bara så himla skönt att slippa. :) Och, här halkas det också... man får akta sig.

Helena sa...

Jättebra att ni börjar sopsortera! Jag har gjort det i många år redan och även om det är mycket att "få kläm" på precis i början, så kommer man snart in i det. Och visst är det väl skönt att känna att man gör något för miljön?

Photos by Storm sa...

Så bra med sortering. Jag skulle verkligen behöva ett bättre system hos mig. Nu har lagt upp en liten utmaning hos mig. Haka gärna på/Lis

Ingrid sa...

Visst är det knepigt med sopsorteringen, det är nästan heltidsjobb. Vi har hämtning av brännbart avfall var 14:de dag, tidningar och förpackningar en gång/mån, plast 4 ggr/år, och metall 2 ggr/år. Köksavfall sorteras i två backar, en (skal och grönsaksrens) lägger jag i trädgårdskomposten och det övrig i kompostbehållare, där jag hoppas att det såsmåningom ska förvandlas till jord. Det är ett pyssel!!

Tack för din kommentar hos mig och ha en fin dag! /Ingrid

Anonym sa...

Åh jag blir så imponerad och samtidigt glad av hela ditt inlägg. Jag är ny på det här med torsdagsreflektioner men jag bara blir bara så till mig över just sopsortering, kanske låter lite märkligt men jag har nyligen fått mig några tankeställare själv angående moder jord och miljön.Och det är därför jag blir glad att det skrivs om miljön.

Marie Carpe Diem sa...

Sopsortering och ordentlig hantering är ju viktigt, men ack så trist tycker jag. Ofta tar ju soptunnorna så´n himla plast och inte är de snygga heller. Fiffig idé det där med blommor som ska slingra sig framför dina tunnor :-)

Anonym sa...

Jag blev så inspirerad av ditt inlägg så jag knåpade ihop ett eget miljö inlägg! :-) Ha en fortsatt trevlig dag.

Veronica sa...

Å vad regäla soptunnor!! Här sopsorterar vi oxå men de är betydligt mindre och tömms var 14:de dag =( Sedan får vi köra flaskor plåt och kartonger mm till stan. Så vi har en liten skrubb med div som vi samlar på oss och sedan bär det iväg till stationerna =)
Kul och bra tolkning!
Och du jag tror det blir riktigt snyggt till sommaren =)