torsdag 14 juli 2011

Visingsö och en himla massa blommor.......

Vi har i princip tjatat i 20 år om "att denna sommaren ska vi åka till Visingsö" och i går gjorde vi slag i saken. Jag bor ju inte så långt ifrån och självklart ingick Visingsö i "skolreseschemat" när man var barn. Men annars har jag inte varit här sedan 1985......så det var väl dags igen.
 

Så efter en kort färjetur så kommer man till hamnen på Visingsö. Man skymtar redan här lite historia i form av Visingsborg......en fd. borg som brändes ned av ryssarna 1718. Ja, skulden är väl inte helt klarlagd men det misstänks att de var de ryska krigsfångarna som anlade branden.


Här se ni en liten del av Visingsborg.

Ni vet väl hur Visingsö blev till?

Enligt legenden skapades ön av jätten Vist när han kastade ut en tuva i sjön för att hans fru skulle ha något att kliva på när hon tog sig över Vättern. Vist, som själv bara behövde ett steg för att komma över sjön, står i dag staty med Visingsö i händerna vid E4:an i höjd med Huskvarna och i Huskvarna bor ju alltså jag. Hade det varit min make som slängt ut en tuva i sjön så hade det minsann varit rena skärgården i denna delen av Vättern........


Klart att damerna skulle bada lite och på en ö finns det ju gott om strand och vatten och vi hittade ett avskilt ställe! Lite läskigt med vågorna var det allt. De är vanare vid lugnare sjöar.

Man får lite "havsvibbar" när man är på Visingö och det växte mycket sådana här. Jag kallar dom för "harklöver", men de heter säkert något annat.Riktiga badplatsen (en av dom!)

Tänk vad det är fascinerande med vatten!

Lite mer Visingsöhistoria...........här finns det bland annat ek-odling som anlades för att bygga krigsskepp för väldigt länge sen, mullbärsträd för att främja sidentillverkningen, en rysskyrkogård mm. mm

Rallarros, mjölkört..........kärt barn har många namn!På 1100- och 1200-talen så var ju Visingsö "huvudstad". På Näs slott bodde bland annat Magnus Ladulås (som grundade Jönköping 1284) och ni känner kanske igen Näs slott från "Arn-böckerna" . (Börjar det märkas att jag har gått en guideutbildning för länge sen....;-))

"Slottsherren" som kikar fram är med sina vakter är förstås min egen;-)Näs slottsruin. Den ligger faktiskt rent bokstavligt på ruinens brant, för här är den höga branter ned mot vattnet och det rasar......

Så var vi hemma igen och här blommar det för fullt framför köksfönstret. Alla blommorna i lådorna har jag sått själv *nöjd*. Tänk att det bli sån blomprakt av ett litet frö!
Clair Renaissance-rosen i "rufsrabatten".

Kolla jag har en iris! Fick ju lökar på trädgårdsmässan och de blommar. Så nu ska jag nog köpa några fler......


Älskade "Rhapsody in Blue", som har haft det så kämpigt ett par vintrar, men som till min glädje har överlevt!


Mera rufs!

Å så lite vallmo.........

 

........och här kommer det visst en stjärnflocka. Visst är den alldeles underbar och den kallas ibland för Linne's döttrar.


Det gäller att vissna i stil!

Nu ropar maken att kaffet är klart...................ha det så fint!

9 kommentarer:

Vild-rosen sa...

Roligt med en "förhandsvisning" av Visingsö, ser ut att vara fint där. Vi skall åka dit i början av nästa vecka med barnbarnet. Visingsö är väl vi vuxna som vill se så vi avslutar med en besök i Gränna och polkagristillverkning och köp av densamma.
Vilka fiiiina vallmon

gunsan sa...

Tänk att där var jag med på skolresa.Vi fick åka med häst och vagn som hade långa soffor monterade.En kul resa.Så fina vallmon du har.

Lena/isis sa...

Visingsö är fint. En gång har vi varit där. Och så kikat på polkagristillverkningen i Gränna.

Gillar all din blomsterprakt:-))

Kram

Vittran sa...

Gränna och Visingsö var skolresa för mig också. Men tyvärr har det inte blivit någon mer gång. Jo i Gränna har jag varit fler gånger men inte på Visingsö. Idag skulle barnen här i skolan inte tycka att det var något att åka till.
Underbara blomlådor.
Nu ska jag ut och stacka hö.
Ha en bra dag!!!!!!!!!!!

Rosor och ruiner sa...

Tack för rundvandringen! Visst är det så att det man har nära blir inte så ofta man åker till. Hos oss är ju Karlsö en sån plats man åker till när man går i skolan, sen blir det nästan inte av, fasst jag var där med jobbet för ett par år sen och det är ju fint!

Christina sa...

I min ungdom, bodde jag ett par år i Jönköping. Vi körde ofta förbi Visingsö! Men det blev aldrig av att vi åkte dit, så tack för din rundvandring!

Susie på Stjärnarve sa...

Tack för sightseeingen på Visingsö! Såg verkligen mysigt ut och badstränderna gjorde ju att man blev riktigt sugen - det är kul med öar!!
Utanför vår hemmakust Eksta ligger två öar, lilla och stora Karlsö, och vi har inte besökt någon. Anledningen är först och främst att man inte får ha hund med sig - vilket naturligtvis gjorde det omöjligt i praktiken för oss båda. Men också att man ska åka dit på våren när sillgrisslorna kastar sig i havet eller när alla orkidéerna blommar - men då är man ju upptagen i trädgården!

Britt sa...

Har också varit på visingsö och vi tog oss runt med häst och vagn det var en härlig dag. Fina vallmo//Britt

Himmelriket sa...

Tack för fin kommentar....
Visingsö är ett måste en gång på året, vi har också varit där.
Jag har köpt på mej fröer till ljusrosa petunior till nästa säsong.
Sista året jag har köpt dyra plantor;)
kram ulla