torsdag 17 juni 2010

Nu är det dags.........är ni redo?

Ja, nu menar jag inte "årets bröllop" utan vallmotiden! Den första har slagit ut och det är som vanligt Salmon Glow som vinner racet. Det här är bilder på förloppet.........det händer mycket på en dag i vallmovärlden. Man tycker att knopparna ser likadana ut hur länge som helst och så plötsligt säger det............PLOPP!

Jag har ju haft en datakrasch. Så nu har alla mina arkivbilder försvunnit. Det viktigaste hade jag ju kopierat till CD-skivor, men jag hade missat att kopiera de senaste månaderna så alla bilder på Nitza var ju borta. MEN, som Tony Irving brukar säga, tänk vad bra med bloggen! Nu har jag räddat tillbaka bilderna jag har lagt in här. Ja datorn la av helt. Den startade med sen var det stopp. Efter lite tvekan så tryckte vi på F10 och då rensades allt och blev till "fabriksinställning" igen. Följden blev att alla kort alltså försvann från hårddisken, MEN jag hade av misstag dubbelsparat en mapp i "mina bilder" och det var hundmappen! Så alla tidiga bilder på Ester fanns kvar!! Ibland blir det bra när man gör fel.

Summan av kardemumman är att jag har lärt mig en sak.......lägg mapparna med foton i "mina bilder" och inte på skrivbordet, då klarar de av en knapptryckning på "F10" System recovery! Så kan man ju förstås vara bättre på att kopiera till CD eller USB-minnen lite oftare.......

Nu är jag ju rätt gammal och klok så inte bara har jag korten på CD utan även på papperskopior och jag har nog ca ett 70-tal album med kort från vårt liv. Jag frågade äldste sonen om han ville ha med sig sina album hem efter sommaren. När jag samlade ihop dom så var det 8 stycken och han är bara 20 år......

Tillbaka till trädgården!

Framsiderabatten i tidigt morgonljus. Tyckte det såg lite konstigt ut nästan lite blåaktigt och likadant blev det.....


..när jag tog på funkarabatten. Konstigt att det blir sådan skillnad med morgonljus!
Här är en söt liten näva som blommar nu. Är det månne "jungfrunäva"? Ja, ni kanske minns att jag har svårt att hålla isär alla olika nävor...

Det är i allafall en Nora Barlow-ackleja. DET är jag säker på! Den har jag frösått för några år sedan och nu frösår den sig glatt själv. Det är ju bra!

Här en bild på "rufsrabatten" med Salmon Glow-vallmon i förgrunden. Här kommer det snart att blomma ännu mer vallmo, fingerborgsblommor, clematis och förhoppningsvis någon ros. Dessutom är det knoppar på en stockros som jag sådde för två år sedan! Den blommade aldrig förra året som den skulle utan nu verkar den blomma sin tredje sommar istället. Bättre sent än aldrig!

Ett födelsedagsbarn! En femmånaders Nitza!


Som dessutom har hittat en favoritplats nu när sommarvärmen kom. Inte under en korkek som jag  utan under häggmispeln på de överblommade gullvivorna och smågnagandes på clematis som brukar slingra i trädet.........i år blir det nog ingen, även om hon just på denna bild sover en oskyldig sömn ;-)

Ester vägrar vara med på bild ju nu............nejdå, så farligt är det inte, men hon löper och är inte på sitt bästa humör, utan håller sig undan lite.Här är en annan liten rackare! En vacker bronsfärgad skalbagge (jag tror den heter pingborre eller nåt sånt!). Vacker men farlig. Den här lille rackare lägger ägg i gräsmattan, helst om det är lite torrt. Larverna äter sedan upp rötterna och man kan helt enkelt plocka upp gräsmattan efter ett tag. Vi hade mängder får 6-7 år sedan och halva gräsmattan på framsidan dog och fick göras om. I år är det inte så många, hittills i alla fall. Blir det inte fler så gör jag inget annars är det ett bra knep att ställa ut gula plasthinkar med vatten i. De drar sig nämligen till GULA plasthinkar och så drunkar de. Om inte skatorna har hunnit äta upp dom först. Dom brukar ha koll på hinkarna. Det måste vara gula hinkar, nån annan färg funkar inte!

Nej, nu ska jag gå ut i skogen med tjejerna och gömma lite snusdosor med godis i. Vi har en liten "sökruta" i skogen och så gömmer jag dom där och de får leta. Nyttigt och krävande för hundhjärnor och hundnosar!

Annars blir det väl en lat dag i solen...........i nån skön stol och kanske läsandes någon bok........om nån undrar så blev besöket hos frissan inställt. Hon var sjuk. Så nu väntar jag på en ny tid.

Ha en underbar dag!

15 kommentarer:

Moments of photography sa...

Vacker vallmo du har, och knoppsprickningen är något speciellt...

Nej!! fy med datakrasch....man blir ju förtvivlad då alla bilder försvinner, det har hänt mej med.
Ja verkligen tur man kan hämta tillbaka sina bilder genom bloggen.

Ja, undrar varför hundarna alltid ska tugga på det som man är mest rädd om i trädgården? De kunde väl gå på ogräset någon gång, mina hundar gillar att bita ner i gräsmattan, tror det är gräsets rötter som de vill åt, vad kan finnas i dem som är gott....

Ha en skön dag i solen!

Lena/isklockan sa...

Vilka härliga bilder du fotat på Salmon Glow i de olika stadierna. Både Nora och jungfrun är favoriter för mig. Men den endaste lilla plantan med Nora överlevde tydligen inte vintern. Men jungfrunävan väntar jag på. Vilken tur att du är så gammal och klok :) :) med tanke på kraschen .hi hi. Verkligen tur....Ha en bra dag. Kram

Vero sa...

Är det något som jag saknar i min trädgård så är det vallmo, men på väg till jobbet idag så såg jag vallmo som jag innan hemgång skall gå och fota och senare efter sommaren skall jag nog dit och sno fröställningarna.... hehe...

Vilka ljuvliga aklejor. Det har jag gott om, men det är bara en sort, nej, två faktiskt, men den andra har jag planterat, annars är det kvar sedan vi köpte huset, vanliga blå, men de växer överallt.

En fin dag önskar jag dig.

Pumita sa...

Aah, underbara vallmon! Önskar dig en härlig sommar i trädgården! *ler avundsjukt* Själv ska jag göra så lite som möjligt... grannarna får säga vad de vill. ;) Vi ses!

Susie på Stjärnarve... sa...

Det där med dataproblem blir man skräckslagen över, men mitt "lilla" blev löst idag. Hade inte fått över mina mailadresser till den nya datorn, det fattades en fil för att kunna flytta det intakt. Men "datorlasse" tog med sig min gamla dator och trixade lite och så kom han med allt på ett USB-minne idag. Puh!
Du har otroligt fina vallmon, själv har jag bara en vit med lilasvart inuti i en av dom "vita pallkragarna". Fick frön till en underbar fransad ljuslila/svart, men lyckades ta kål på alla småplantor. Är som sagt inte något bra på fröplantor alls!

Petit Eyekiss sa...

Underbar bilder på händelseförloppet av vallmoknopparna. Satt du stationerad intill dem?
Hugaligen för datorkrach. vår gamla laptop bråkar en hel del, men just nu är den OK igen.Jag har alla mina bilder på en "minnepinne" men ska rippa över dom till Cd bara tid finnes. Guben har sina på en separat hårddisk, och när han jobbar med det tar han bort internet.
Det kan vara farligt att trycka på fel knappar;-)
Inte förrän man fotograferar själv, så ser man vilken skillnad det är på ljuset. Det skiljer också mycket vilken årstid det är.
Elisabeth

Lilla My sa...

Wow vilken vallmo!! den var fin.
Trist med data krasch för det är irriterande när bilder försvinner.
Så söt voven är en riktigt kramgo en :)
Ha det bra
Lotta

Margot sa...

Jättefin vallmo!! Så tråkigt med dator krasch, det vill man inte ha!
Härliga bilder i morgonljus och Aklejorna är så fina!
Ha det gott!
//Margot

Britt sa...

Jag hade ju tänkt mig vallmot men var är mina de är borta. Men jag blir inte rålös. Jungfrunävan gillade jag//Britt

Freedomtravel sa...

Åh, vad hemskt med datakrasch! Nu känner jag att jag genast måste spara en massa saker!
Fantastiska bilder övers med blomman som slår ut! Nästan som övernaturligt.

Lillebeth sa...

Härliga tider, vallmotider. Och fantastiskt hur duktig du är att klara av datatrassel. Jag skulle bara sitta där...Din trädgård ser verkligen frodig och blomsterrik ut. Kram!

Freedomtravel sa...

Sv: Att campa runt i Europa med fyra barn måste vara en upplevelse! Vad roligt att ni drömmer om husbil nu! Drömma ska man självklart göra, och får man möjlighet ska man ju göra verklighet av drömmarna också!

Ingela´s blogg sa...

ja när man har delat dator med sina barn (för hundra år sen) så har jag nu lärt mig att det är en god investering med en separat hårddisk, där lägger jag allt viktigt. Dock inte så ofta som jag borde. Rätt ofta "låste" sig datorn och då var det kört. Fina blommor du har, det är kul att titta in i din trädgård. Kram o trevlig helg!

Bea sa...

Åh..så många ljuvliga blomster du har, men med Vallon är nog ändå ngt alldeles särskilt och tänk att något så vackert har rum i det skalet.
Nävan liknar den jag har som jag drivit från frö, nämligen Blodnäva. Nu finns det ju en mängd olika Näva arter och du får väl googla och jämföra.
Må gott!
Kram /Bea

anemonen sa...

Tack för tipset med de gula hinkarna. Det visste jag inte. Underbara bilder och speciellt den rosa vallmon. Vill ha!