torsdag 16 juli 2009

Min semester del 2 - Salzburg och Kroatien

Här följer del 2 och slutet på semesterresan. Håll i hatten, det blir många bilder...........nu kör vi.....

Jag måste förstås börja med att visa vårt boende på resan ned och hem. Vårt gamla 70-tals tält. Lite bökigt att sätta upp, men vi har gjort det så många gånger nu och det är himla skönt med ett stort tält när regnet sätter igång. Då kan vi sitta inne och spela spel med tända ljus!
Här campade vi i Salzburg och när vi var där besökte vi bland annat Hitlers "Örnnäste" - Kehlsteinhaus, som ligger i Berchtesgaden. Tyvärr var ju inte vädret det bästa så vi missade all vacker utsikt. Vi var där får många år sedan med storgrabbarna och då var det klart väder.

Vi var också i en stor saltgruva i närheten. Man åkte ett litet tåg rätt in i berget och fick lära sig om saltbrytning. Nu var det ju kameraförbud där tyvärr.......

Sen bar det av till Salzburg igen.......och först ut var Mirabellagarten, som någon furste anlagt till sin fru..................."jaja, det är skillnad på trädgårdar," sa jag till maken och flinade "det kanske var skillnad på fru också" flinar maken tillbaka.....

Salzburgen i all sin prakt uppe på berget! Vi gick inte upp dit, det mullrade och var närmare 30 grader och en stund senare satte det igång......


Vi höll oss i gamla stan och såg förstås Mozarts födelsehus. Mozart genonsyrar hela Salzburg.............


På lördagen kom vi så fram till Zadar i Kroatien och här ser ni vårt boende där. Den takterassen är inte illa eller hur?! Utsikten var underbar, i bakgrunden skymtar gamla stan och framåt var det havsutsikt. Jag kunde till och med se havet och alla båtar från min säng i sovrummet!

I Zadar är solnedgången alldeles underbar och på kvällarna samlas "alla" vid havsorglarna i gamla stan och tittar på den. Havsorglarna är fantastiska inbyggda i själva piren och så gör vågorna och vattnet att det kommer toner. Ungefär som när man blåser i flaskor......Svårt att förklara, måste nog upplevas på plats!!


Vattnet i Kroatien............behöver jag säga mer...........bilden nedanför säger väl allt!

Vi gjorde en dagsutflykt med båt ut till en nationalpark som heter Kornati. Känd för sina klippor och en supersalt och supervarm insjö.


Skärgården är fantastiskt vacker....
Nedan ser ni Kornatis höga klippor. Utanför är det slut på skärgården och bara öppet hav mot Italien.

Ännu ett nationalparksbesök hann vi med. Denna gång till Krka waterfalls. (Jösses, två nationalparker på en vecka, vi som inte varit i någon i Sverige!!)
Floden Krka gör vattenfallen. Det rinner överallt..............Man går först ca en timme igenom skogen på träbroar. Mycket växtlighet och 19 reptilsorter (som vi som tur var inte träffade). Jag blev med impad av alla fikonträd i skogen, men i parken var man mest impad av sina ekar! Ekar, det har man ju överallt här.......
Nåväl, efter denna vandring så möts man av denna syn!!


Rejält svettig (över 30 grader igen) så blir det alldeles underbart att svalka sig här. Lite besvärligt var det att ta sig i (väldigt ojämn botten med "berg och dalar").
Lite badkruka är jag ju men nedan ser ni beviset för att jag badade också och jag gick närmre vattenfallen med!! Dessutom fanns vid sidan om ett mindre fall som man kunde gå in bakom. Häftigt!


Så måste jag förstås visa lite bilder från Zadars gamla stad. Zadar bombades mycket under 2:a världkriget och sedan under inbördeskriget på 90-talet. Staden var belägrad under något år och det var mycket besvärligt har jag förstått. Ibland stöter man på fina små palats som är helt förfallna och nedklottrade (troligen serber som har ägt dom och kört ut.....)
Nedan ser ni kändaste byggnaden i Zadar-St Donatuskyrkan.
Zadar grundlades 400 f Kr, så det kryllar av gamla hus och kyrkor. Ett tag tillhörde staden kungadömet Venedig och den italienska influensen syns tydligt. Mycket blev ju förstört under krigen. Kyrkorna har reparerats men många andra gamla byggnad försvann......
En gata i gamla stan. Gatstenar i staden är så blankslitna..........man kan bara tänka sig alla som har trampat på dom!

En del hus ser ut så här och de är faktiskt bebodda. Vi har det bra i Sverige.......


Japp, det var det , en liten del av alla mina bilder (över 700......). Det kanske kommer mer en annan dag, men nu har ni sett en liten översikt av resan!


14 kommentarer:

X-blog sa...

Kul att få se mer från er semester!
Många fina bilder!

Livsnjutaren sa...

Förstår det var skönt med en svalka i den värmen.......ser helt underbart ut.

Solvarm sa...

Hej Anette!

En fantastisk resa ser det ut som ni har haft.

Tack för sightseeingturen och informationen som du ger.

Underbara bilder.

Och du, välkommen hem till den Svenska sommaren.

Solvarma Kramar från Irene

Britt sa...

Kan bara säga att det ser helt underbart ut: Kul att du är tillbaka igen//Britt

@nemonen sa...

Så trevligt att du visar bilderna här så jag kan njuta jag också. Så många vackra platser.

Vittran sa...

Härliga bilder. Tack för visningen. Det doftar verkligen semster om dom. Tältet var toppen.
Kram!

Gärdsmygen sa...

Hej! Så roligt att se semesterbilder från ställen man aldrig varit på! Blev badsugen av det fina vattnet!

LottaM ..ღ sa...

Tack för fina foton av Er semester tripp. Salzburg är en vacker stad. Har varit i utkanten, men aldrig inne i staden.

Missade Örnnästet då det haglade, åskade och var ett riktigt skit väder då jag var där.

Tack för kommentaren hos mig.
Jo, då hon håller koll på allt jag gör.
Ha en fin fredag!
LottaM

Photos by Storm sa...

Vilka härliga upplevelser. Dina bilder påminner mig om när vi, på 90-talet packade Volvokombin full och så luffade runt i Europa hela semestern. Härliga minnen som finns kvar länge. Skulle gärna besöka Kroatien, får nog fundera på det. Ha det bra/Lis

annette sa...

Nu har jag läst igenom och tittat på bilder från del och del två, vilken underbar resa Ni gjort, underbara bilder men oxå så kul att Du berättar så mkt om platserna,en resa blir ju så mkt mer om man är lite påläst och förstår mer av alla platser och byggnader man får uppleva. Vattnet i Kroatien ser underbart ut, och att bada i vattenfallen tycker jag skulle vara så spännande.

Tack för hälsning idag, begravningen gick bättre än väntat, visst var det stundtals tungt, men ändå ljust och det kändes så fint med den musik som valts och så ljus klädsel som gör att det blir lite annorlunda.

Ha en bra helg!

Kram //annette

Tant Grön sa...

Hejdär, välkommen hem!
Jag gillar ert 70-talstält skarpt. Det är ju som en lyxvilla jämfört med de där små trånga kupoltälten som alla har numera. Billiga och lätta att sätta upp, absolut, men huva, så smått och trångt.
Och ett sånt där vattenfall borde alla ha i närheten när sommarvärmen sätter in... Kroatien har jag aldrig varit i, det ser ju verkligen ut att vara värt en tur!

Lillys stick o syhörna. sa...

Visst är det mysigt att ligga i tält. Blev lite nyfiken när jag läste att ni varit i Zadar. Har
en jobbarkompis som kommer därifrån. Var lite tvungen att
titta efter lite extra noga eftersom hon har pratat mycket om den staden.
Ha en trevlig helg.
Lilian

Lilla My sa...

Det var en härlig semester ni gjort! fina foton.
Lotta

Hannele sa...

Fin trädgård, men han fick nog hjälp..