fredag 5 juli 2013

Rom del 2 - Colosseum och Forum romanum

Del 2 av Rombesöket fortsätter på Colosseum.

Inte var det mindre mäktigt att se Colosseum, en sån där byggnad som man alltid har känt till på nåt sänt. Här har man lagt på lite golv så man ska få en uppfattning om hur det ser ut.  När arenan använder var det dessutom tak och den var utsmyckad med massor av statyer.


Konstantinbågen precis utanför Colosseum

Man tror att ca 50000 åskådare fick plats i arenan och tänk att alla hade numrerade platser, förutom de förnämaste. Senaten hade till och med namn på sina platser. På bilden över har man lagt stenar så man kan se hur det såg ut. På den ena såg man till och med ett namn. När någon senator slutade så "suddade" man helt enkelt bort han namn och satte dit efterträdarens.
Ett äldre par vi träffade på i Colosseum..............ja, det är förstås maken och jag ;-)

Så var det dags för Forum Romanum, som ligger precis intill Colosseum. Det är det gamla centrumet och här var det pampigt på sin tid, med marmorgator och tempel.


Jag har ju läst humanistisk linje, halvklassisk variant på gymnasiet för "hundra år sedan". Alltså jag läste latin 7 timmar i veckan i två år. Så det var många lektioner som "spenderades" här på Forum. Vi fick lära oss om byggnaderna och se på diabilder (jösses, vad gammal man är....). Det var mäktigt att se allt på riktigt även om det nu bara är en massa stenhögar som maken sa ;-)Blommor och antika ruiner gör sig bra ihop!


De tre vita pelarna tillhörde Castor och Pollux tempel. De är tvillingbröder som omnämns i både grekisk och romersk mytologi och som hade drottning Leda som mamma. Faderskapet är väl lite "omtvistat" men Zeus nämns........jaja, det var rörigt på den tiden med ;-)Det var del 2 och nästa gång kör vi resten.........det blir en trilogi alltså ;-)


4 kommentarer:

Husbilen Credo sa...

Åh, så spännande att få följa Er på er vandring i Rom säger en historie lovers. Var uppe i Skottland och kollade in "Hadrians mur/vall" otroligt spännande även det.
Tack Ha en skön weekend.

Susie på Stjärnarve... sa...

Vilken härlig resa! Det är konstigt men med åren så blir man faktiskt mer och mer intresserad av kulturella upplevelser. När man var yngre var det sol & bad samt hålligång som gällde. Nu - fast det gäller nog sen 30 år tillbaka - så vill man se och få reda på saker och ting. Ser därför fram mot nästa avsnitt av reseberättelsen!

Inger Marie sa...

Herlig historisk sted!...det er nesten utrolig å tenke på historien og tiden dette var!
Takk for du delte reisen med oss:))

Susie på Stjärnarve... sa...

Ser fortfarande fram mot nästa del.....