torsdag 2 februari 2012

Tema fredag: historia vi aldrig glömmer.....

eller historien vi aldrig får glömma..........kanske passar bättre att säga..........Historien om andra världskriget, historien om Berlinmurens  "uppgång och fall" och historien om de hemska judeutrotningarna.


Vi var för några år sedan i Berlin och i Berlin känner man verkligen av "historiens vingslag" precis hela tiden.  Jag minns min och makens första utlandsresa, som bland annat tog oss till dåvarande Väst-tyskland. Vi tog bilen och körde mot öst och där på andra sidan floden såg man den fruktade "järnridån"................Tänk om man hade vetat var som skulle hända, mindre än 10 år senare!!


Tänk att den fruktade Berlinmuren skulle rivas!! Så många gånger jag har tänkt på hur hemskt det måste varit när den byggdes..........


Det här fotot är taget i gamla Öst-Berlin mot Checkpoint Charlie. Här som det var så kritiskt ett, när ryska stridsvagnar stod på ena sidan och de allierade på andra sidan. På gatan ser ni en rad med stenar. Här gick en del av Berlinmuren.

Checkpoint Charlie, liknar väl numera mest en turistfälla, men man tänker på historien när man är där.........


Här vid Potsdamer Platz var det "ingenmansland" under tiden som Berlinmuren fanns. Här fanns ingenting, bara en tom yta emellan öst och väst. Svårt att tänka sig idag när det är ett muller av hus, folk och bilar.

Här ser vi minnesmärket över förintelsen...........och man tänker och tänker igen på historien som vi aldrig får glömma!


Titta in hos Sinneskatten för att se och läs mer historier.
8 kommentarer:

Anni sa...

Dramatik på högsta nivå!
Jag var ute och reste med min blivande man när de första tecknen på händelserna visade sig. Det var stort. Svårt att förstå vad som skulle komma.

Linnea sa...

En fruktansvärd historia, så mycket tragedi, galenskap. våld och förstörelse. Offer för förintelsen, det är svårt att överhuvudtaget förstå att något sådant kunde hända? Det finns ju galna grupper som än idag förnekar.
Fint inlägg!

Pialotta sa...

Usch ja, det där var verkligen fruktansvärt.. Minns när muren revs.. stora nyheter på alla nyhetskanaler. Jag har aldrig varit där, men det skulle va intressant att komma dit och se ... fast säkert riktigt ruggigt. Bilder fick du så många ... Innanför murarna får man kanske inte fotografera eller? Åh, vad det kvittrar för mig här ;)

anemonen sa...

Vilken tur att den numera är borta. Jag kan inte förstå hur något sådant kunde hända. Bra val på temat.

Veronica sa...

Mycket bra tolkat, har aldrig varit där men det skulle vara intressant att besöka!! Många fina bilder!!

llhertz sa...

Bästa tolkning på temat och samtidigt så fint att se Berlinbilderna.
Själv gillar jag staden som den är nu väldigt mycket, drömmer tom om att flytta dit ;)

Pysselfarmor sa...

Har besökt Berlin både före och efter....en vacker stad! Sönerna knackade sten från muren sommaren 1990.

Är helt övertygad om att denna historia aldrig glöms...

Jah Hollis sa...

Ja, det är ett viktigt stycke nutidshistoria.
Jag var själv i Berlin just när man började knacka ner muren, men det var fortfarande en delad stad. Jag har en liten bit av muren kvar här hemma.