onsdag 14 juli 2010

Rosornas krig

Ja, hur ska man annars beskriva det som pågår i trädgården! Det är ett vänligt och vackert slags krig - ett krig om vem som är vackrast!

Nytillskotten Awakening har slagit ut vid rosenporten. Ljuvlig är väl det rätta ordet om den!

Vintern gick ju hårt år rosorna, men de har överlevt. Även om de är lite "sletna". Rhapsody in blue har numera bara en stam, men en härlig blomklase blev det i alla fall. Hoppas nu den tar fart igen nästa år!


Kanske är det denna som vinner "kriget"? Clair Renaissance heter hon.

Ferdinand Pilcher är inte så dum den heller.
"Schneewittchen", som numera kallas något annat vet jag, men jag minns inte det nya namnet...

Men jag undrar om inte vinnaren trots allt är honungsrosen Hybridae....

...vilken blomning den har bjudit på i år och vilka dofter!

 
*****
Vi har ju varit iväg och turistat lite granna. Härliga dagar i Stockholm hade vi. Bara att bo på hotell är ju en härlig lyx. Åtminstone för mig som mest är hemma på veckorna. Maken håller väl inte riktigt med!
En båttur till Åland blev det. Vackert väder och väldigt lugnt och skönt på båten! Inte precis som det brukar vara på dom turerna.....Buffé intogs förstås och "gourmetsonen" njöt av alla läckerheter!

Så var vi förstås tvungna att besöka Haga. Har jag berättat att lill-killen satt klistrad framför TV:n hela dagen när Victoria gifte sig? Han började titta redan på morgonen och pappa fick inte ens kolla på fotbolls-VM. Så Stockholmbesöket var mycket intressant. Vi var ju också på Slottet och han fick se vilka ställen de varit på under bröllopet! Han brås nog på min mormor. Hon var mycket intresserad av kungahuset.
Nåväl tillbaka till Haga. Jag kan förstå att det har gruffats lite i Stockholm för oj, vad mycket de har spärrat av! Vi var ju här förra året och bodde på hotell i närheten. Då promenerade vi i parken på kvällen och jag tog kort på maken och hans kollegor på trappan till slottet. Några sådana kort lär det inte bli i fortsättningen!

Så kom jag äntligen till Rosendals trädgårdar. Det var jättemysigt. En riktig liten idyll mitt i storstan! Tyvärr var vi så morgonpigga att caféet inte hade öppnat, men det får vi ta en annan gång.
Det behövdes vattnas på Rosendal också!

Värmen har varit jobbig för hundarna. Här i kommunen är ju lite "häxjakt" på hundar och hundägare och det enda hundbadet som finns är inte så stort och ligger ca 25 minuter från oss. Lill-sessan går ju gärna in i vattenspridaren och försöker fånga droppar, men stor-sessan har vägrat att nedlåta sig till sådant larv!!

Till slut kom jag på lösningen och så slängde jag inte köttbullar! Då dög det minsann och hon tyckte det var riktigt skönt. Så nu har vi "köttbullespa" här åtminstone en gång om dagen!

Igår fick även lurviga lill-sessan en sommarfrisyr! Det växer ju ut igen...

Vi fick ett rejält åsk- och regnväder igår eftermiddag. Äntligen! Även om det blir lite av "domedagsstämning" när det drar in. Men det känns bra mycket friskare ute idag. Nästan lite kallt faktiskt ;-)

Nej, nu fortsätter "semestrandet", mest på hemmaplan men det är rätt okey det också!



19 kommentarer:

Mimi sa...

Underbara rosor. Helena vinner nog i mina ögon kriget. Jag önskar någon klätterros någon gång skulle bli lika yppig här hos mig! Nu är jag riktigt ledsen, för din blogg har av sig själv fallit bort ifrån min blogglista. Hur kan sådant hända. Jag råkade få syn på att du just gjort ett inlägg när jag kollade in en annan blogg, och då reagerade jag för att du hade försvunnit ifrån min sida. Undrar vem annat som fallit bort?? Hälsn mimi

Bea sa...

Rosornas krig...fniss, ett vackert krig i så fall :)
Ljuvliga rosor och Honungsrosen är helt underbar!! En sån skall bli min när vi har byggt altanen klar vid ateljén ;)Planerna fortsätter trots att jag många ggr tänkt - inte en cm utökning av rabatter... ha, ha, lika bra att fortsätta för det går inte att stoppa .
Ha en bra dag vännen! /Bea

Rosor och ruiner sa...

jag kan nog inte utse någon vinnare, det finns så många vackra, men det är klart, Honungsrosen ser ju härlig ut! Men jag tycker inte min honungsros Lykkefund doftar så mycket...jag tror din Schneewittchen heter Iceberg?
Min 11-åring satt precis som din lillkille helt klistrad vid teven den 19 juni (ja jag satt ju en del jag med...) och hon har spelat in "alla" bröllop med de nordiska kungahusen som har varit hela våren, och de ses om och om igen...i ofs bra att hon inte bara är ute i starka solen.
Vad skönt med regn och lite svalare, här kom det faktiskt en skur i natt, men tyvärr bara en halv mm.
Ha det gott!

Christina, Sweden sa...

Vilka vackra rosor du har! En honungsros står på min önskelista, tyvärr tycker rådjuren om knopparna på rosor alltför väl tyvärr.... Idag molnigt "bara " 22 grader och 83% luftfuktighet, lite moln så jag hoppas.......
Smart med köttbullespa :-) det vore nog det som skulle locka min sheltie i vattnet också

Ha en fortsatt bar sommar!

gittan sa...

Du har ju lite fler sorters rosor än mig men mina "krigar" på ganska bra trots att de bara är två. 'Rhapsody in Blue' blommar så in i hoppsan! Klippte överblomamt häromdagen och räknade till 90 blommor hitills och knoppar finns det fortfarande gott =D Hoppas din repar sig igen, vintern var då inte snäll mot våra växter inte.
Kram gittan

Susie på Stjärnarve... sa...

Min favorit är ju egentligen Rhapsody in Blue, men Claire Renaissance är inte så dum den heller! (*hi, hi* Snacka om "understament"!)
Jag tror att jag ska börja med "köttbullespa" vid nån havsvik för gubben. För det är ingen risk att vi åker och badar nu när det är turistsäsong inte. Han vill ha en egen badvik, utan andra besökare och det börjkar bli lite svårt att hitta det nu. Man får åka iväg klockan fem på morron och då har man ju precis somnat i värmen!

mammi sa...

Underbara rosor. Köpte själv en Rapsody in blue i höstas, och den blev en mörkröd ros !!!!
Ha det så gott

Lena/isklockan sa...

Det var många skönheter. Blir sugen på alla :-))Kul att ha varit borta lite. Vi ska snart iväg vi med. Rosendal skulle jag också vilja till. Det blir liksom aldrig av de gångerna jag varit till Stockholm. Kram

Britt sa...

Härliga rosor nr 2 gillade jag mycket. Trevligt med resa till stockholm. nu åker jag till jobbet 3 dagar till sedan semester härligt//Britt

Rose Garden Malevik sa...

Underbara bilder :)
Håkan

Ragnvi sa...

Morning! Nu har jag läst ikapp så mycket hos dig så jag nästan helt glömt vad jag skulle skriva från början!
Var då för väl att det inte blev allvarligare med sonen!
Underbara foton som vanligt hos dig! Och läser att ni besökt huvudstaden och Åland...båda dom ställena skulle jag gärna besöka snart också men...
Nu väntar 4 veckors semester...men vi blir hemma med endast några dagsturer ibland...
Kramen!
Ragnvi

Menageriet sa...

Så vackra rosor Du har! Rhapsody in Blue blev min favorit bland dessa.
Rosendahl måste ha varit en upplevelse, förutom Stockholm och båten förstås.
Man måste nog resa bort ibland för att uppskatta det man har hemma. Prinsessbröllop i all ära, men inte går det upp mot Dina sessor! Så skönt att bli av med pälsen i värmen och få en härlig ducsh varje dag. Här hemma är vi badkrukor alla 3, tyvärr, fast ett dopp i måndags hade kanske inte varit fel, för det var ju varmt i vattnet, för en gångs skull.
Ha en fin fortsättning på semestern och tack för kommentaren1

Sommarträdgården sa...

åh vilken rosparad du bjuder på,vilken blomning så läcker,blir riktig avis,vill ha!
Ha en bra fredagkväll.

Petit Eyekiss sa...

Vilka vackra rosor du har. Blev särskilt förtjust i den ljuvligt ljusrosa.
Jag skulle nog också behöva åka till Stockholm och prova att vara turist. Ni har ju sett mer än vad jag har, och jag har bara 7 mil dit. Åland har jag däremot varit ofta till. När den gamla båten Birca Princess fanns åkte min sambo och jag en gång i månaden för att dansa och äta gott.(billigare än taxi hem från Sthlm)
Ny affärside "Köttbullespa?"
Kram
Elisabeth

Monica sa...

Oh härligt med rosorna,jag röstar på Honungsrosenden är ju helt fantastisk.
Vattenspridaren ja den är bra til hundspa,,Ozzie älskar att leka med den, så ibland vattnas det både här och där när han busar runt med spridare slang och allt,,då blir det bad för mej med ibland,,köttbulle spa,,ja en kör jag för att lura Ozzie att simma i havet,,
HA det gott kram Monica

Maria sa...

Så vackra rosor och jag såg att lilla hunden vuxit:)
Ha en riktigt härlig dag!
Kramar Maria

karina sa...

Hejsan!
Här trivs rosorna också i år men Rhapsody in blue har nog gått förlorat alldeles. När det började blomma i den så var det små röda rosor så jag tror den har börjat växa från rotstammen den blå var ympad på. Kan inte komma på någon annan förklaring och jag har ju fått erfara att färgerna inte har stämt på sistonde så jag får börja gillar läget "ler". Härligt med en semestertur i storstaden och fast jag inte bor så långt därifrån så har jag inte hunnit med så mycket du redan gjort. Mannen jobbar veckovis i storstaden så jag får nog börja bocka av min lista och inte bara läsa om andras utflykter "ler". Ha det gott, Karina.

Knatten sa...

Jo det är krig hos mej med. Men vem som vinner vete rackarn.

Köttbullespa låter kul. Undrar om mina katter skulle gå med på det=).

Ha det fortsatt gott i sommarvärmen. /Knatten

Pumita sa...

Hihi, det går ju inte att välja bland de där... men den vita med snö i namnet ser lite extrafin ut. Rosendal är verkligen mysigt! Försöker komma dit och några gånger per år. En annan favorit är Zeta-trädgård som ligger söder om stan.